Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Magyar Telekom az ismeretterjesztés mellé állt

Szeptembertől új formában jelentkezik a nagy sikerű előadás- és televíziós sorozat a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom együttműködésével.
A Mindentudás Egyeteme 2.0 műsoraiban a tudományos igényességet a legkorszerűbb technikával ötvözik. A folytatást az MTA és a Magyar Telekom által létrehozott Mindentudás Egyeteme Nonprofit Kft. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség között aláírt megállapodás teszi lehetővé a Norvég Alapból elnyert mintegy 800 millió forintos pályázati forrás felhasználásával.

A tervek szerint 48 adásból álló műsorsorozat 16 tudományterületet mutat be, amelyeket Magyarország kiemelkedő tudósai, a program szakmai tanácsadó testületének tagjai választottak ki a Mindentudás Egyeteme Kft. szakmai vezetőinek közreműködésével. Az előadássorozat témái szorosan kapcsolódnak a világszínvonalú kutatási és technológiai-fejlesztési eredményekhez, s a bemutatandó eredmények közvetlen hatást gyakorolnak a társadalom tagjainak mindennapi életére is.
Az új elgondolások szerint egy-egy témáról 3 – egymással összefüggő – részből álló televíziós adás készül. A korábban is nagy érdeklődéssel kísért egyetemi előadás jellegű részt követően egy-egy téma felkért szakértői kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az előadásokban felvetett szakmai kérdéseket és azok társadalmi vonatkozásait. A kutatási eredmények gyakorlati hasznosításáról pedig dokumentumfilm-szerű műsorban tájékozódhat a nagyközönség.

Mindentudás Egyeteme – megújult formában, új tartalommal az interneten is
Mindentudás Egyeteme – megújult formában, új tartalommal az interneten is


A 7 hónapon át tartó műsorfolyamot kéthetes sugárzási ciklusokban követhetik a nézők a Duna Televízión. Az adások időpontjáról plakátokról, tájékoztató kiadványokból, televíziós előzetesekből és a program honlapjáról (mindentudas.hu) értesülhetnek az érdeklődők. A programok egy részét vidéki egyetemi városokban rögzítik, így több nemzetközi hírnevet szerzett tudományos műhely is bemutatkozik az új sorozatban.
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a program újraindítása alkalmából hangsúlyozta: „A tudomány ma sokkal nagyobb mértékben járul hozzá mindennapi életünk jobbá tételéhez, termékek és szolgáltatások előállításához, mint bármikor a történelem során. Ezért kiemelkedő a jelentősége annak, hogy a tudomány eredményeit közérthető formában tegyük elérhetővé. Megkeressük azokat a kutatókat, akik hajlandók kilépni a laboratóriumi világból, mert szükség van a nyilvánosságra és a publicitásra. Bemutathatjuk, hogy azokat az embereket, akik a tudományban jelentős eredményt érnek el, megbecsülik, elismerik. Magyarországon a középiskolai természettudományos oktatás színvonalának emelése a legfontosabb feladatok egyike, amelyet a közösségnek együttes erőfeszítéssel kell megoldania. Az MTA közfeladatából adódóan is hozzájárul ahhoz, hogy minél több magyar érettségiző rendelkezzen alapvető természettudományos ismeretekkel, és ebben segítsük a tanáraikat is."
Pálinkás József úgy véli, hogy a Mindentudás Egyeteme 2.0 a szellemi eredmények hiteles közvetítője lesz, és egyben jó példa arra is, hogy a tudomány, ha igényes kommunikáció közvetíti, mindenki érdeklődését felkeltheti. A program 3 pillére lehetővé teszi, hogy a nézők továbbgondolják a kutatások és felfedezések mindennapi emberi életre gyakorolt hatásait, a gazdasági vonatkozásoktól az etikai kérdésekig. „A Mindentudás Egyeteme 2.0 remélhetően közel hozza az emberekhez a tudományt, a kutatási eredményeket" – mondta az elnök.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A Mindentudás Egyeteme jól illeszkedik a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalási stratégiájához. A társadalmi szerepvállalásban is élenjáró és példamutató vállalatként feladatunknak tekintjük az általános szemléletformálást is, egyebek mellett az oktatás és a tudományos ismeretterjesztés támogatásával. A digitális szakadék felszámolásában tett erőfeszítéseinkkel az ország versenyképességének fokozását is elősegítjük. A tudomány népszerűsítésével a Mindentudás Egyeteme 2.0 keretében aktívan hozzá kívánunk járulni a digitális felzárkózáshoz és a társadalmi esélyegyenlőség erősítéséhez. Ezért a Magyar Telekom elkötelezte magát arra, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a tudomány eredményeit, az általunk bevezetett multiplatformos tartalomszolgáltatás segítségével. Az ország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként így tudjuk biztosítani az ismeretek, a tudás és az élmények megosztását bármikor és bárhol. A magyar tudomány legjobbjai által fémjelzett tartalmak és ismeretek a Mindentudás Egyeteme 2.0 keretében televízión, interneten és mobiltelefonon egyaránt elérhetők lesznek, és azokat mindhárom képernyőn keresztül interaktívvá is tesszük."

A sorozathoz kapcsolódóan megújul a Mindentudás Egyeteme honlapja: ezen a legkorszerűbb kommunikációs eszközök és formák közvetítik a 21. század tudományát. Nemcsak az előadások és az azokat kiegészítő háttérinformációk jelennek meg és tölthetők le szeptembertől, de az új portál nagyobb mértékű interaktivitást tesz majd lehetővé – hozzájárulva a legkiválóbb kutatók, tanárok és a nagyközönség közötti párbeszédhez.
A Mindentudás Egyeteme 2.0 adásait interneten hozzáférhető elektronikus tananyag egészíti ki, amely nélkülözhetetlen segítség lehet középiskolai tanárok, diákok, felvételizők számára.

Az előadásokat az érdeklődők továbbra is ingyen látogathatják, amennyiben a www.mindentudas.hu internetes oldalon előzetesen jelentkeznek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxus kozmetika Maria Gallanddal a Tisza Palotában

Fedezze fel Szeged első és egyetlen Maria Galland Kozmetikáját a Tisza Palotában! Ebben a luxus… Tovább olvasom