Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Annyi gyermek él ma szülők nélkül, mint Szarvas és Dévaványa lakossága együtt

Ma Magyarországon 23 ezer gyermek nem élhet a vér szerinti szüleivel, számuk az elmúlt években növekedett. Az SOS Gyermekfalvak Orosháza, Szeged, Hódmezővásárhely településekre és környékükre keres nevelőszülőket.

Bogi anyukája a szülés után döntött úgy, hogy ott hagyja a csecsemőt a kórházban. A kisbaba pár naposan került nevelőszüleihez. Sosem szoptatták, 3 napig egy csecsemőosztály inkubátorában feküdt. Az első szeretetteli érintést nevelőszüleitől, Marikától és Károlytól kapta 3 nap után.

Eszterke 3 hónaposan került be ugyanebbe a nevelőszülői családba. A kisbabát szülei elhanyagolták, nem fürdették, pelenkája is alig volt. Hónapokig megállás nélkül sírt, csak akkor nyugodott meg, ha kézben tartották. Eszterke féléves, azóta „szinte a lába sem éri a földet" – ahogy Marika férje mondja, mert állandóan kézben van.
 
Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői 400 gyermekről gondoskodnak az SOS ingatlanában vagy saját lakásukban. Van, akit csecsemőkorában hagytak ott a kórházban, másokat fizikailag vagy szexuálisan bántalmaztak, vagy épp súlyos alkoholfüggőség miatt nem tudtak gondoskodni róluk a szüleik. Évente 8000 gyermek kerül így gyermekvédelmi gondoskodásba.
 

„Engem az dob fel, ha újabb gyereket kapok. Boldog vagyok, és nagyon gazdag ember. Mert ezektől a gyerekektől annyit kaptam, hogy más ezt kincsben sem tudja felmérni" – vallja Marika.
 
„Az SOS-ben a nevelőszülő, a pszichológus és a fejlesztő szakemberek együtt dolgoznak azon, hogy a gyermekek kikeveredjenek a múltjukból, és legyen valódi jövőjük – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója. – A cél a gyermekek örökbe adása vagy – amennyiben lehetséges – visszagondozása a családjukba. Eszterkének és Boginak még mindkettőre van esélye."
 
Az SOS Gyermekfalvak befogadó szülőket keres Orosházán és 60 km-es körzetében olyan gyermekek mellé, mint Eszterke és Bogi.
További információ: +36-20/375-1293
befogadoszulo@sos.hu
(X)
 


 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 nap, 50 év

50 nap, 50 év
50 nap múlva elstartol a Szegedi Ifjúsági Napok, és jövőre 50 éves a fesztivál, ossza meg velünk… Tovább olvasom