Hallgassa élőben!

Barangolás a felhők között - beszélgetés a modern IT infrastruktúra alapjairól a PC Trade Kft. szakemberével

A PC Trade Kft. 2002 óta nyújt - országos lefedettséggel, de szegedi központtal - informatikai szolgáltatásokat, IT rendszerek tervezésétől az üzemeltetésig. Az eltelt 14 év során rengeteg dolog változott városunkban is, az informatika területére pedig ez természetesen még inkább igaz. (X)

Bárki számára elérhetőek már a felhőszolgáltatások, és egyre több hazai vállalkozás veszi igénybe az itt kínált megoldásokat. Szegvári Gáborral, a PC Trade Kft. szolgáltatási üzletág vezetőjével beszélgettünk.

– Melyik a legnépszerűbb felhőszolgáltatás, hol és hogyan érdemes elindulnia egy hazai vállalkozásnak ezen a téren?

– A cégünk által nyújtott szolgáltatások közül a legnépszerűbb belépési pont a felhőbe a Microsoft Office365 megoldása. Gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan lehet a legkorszerűbb megoldásokat implementálni bármely hazai vállalkozás életébe. Olyan – korábban csak nagyvállalati szinten elérhető – szolgáltatások bevezetésével és használatával, mint pl. az Exchange gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra úgy érezhetjük, hogy Ferrarira cseréltük a Trabantot. És ezt akár induló, egy fős vállalkozások is igénybe vehetik.

– Mi az az exchange?

– Egy olyan levelezőkiszolgáló, melyen keresztül saját domain végződéssel üzemeltethetjük levelezésünket. Estünkben ezt a működtetést a Microsoft vállalja. Jellemzője, hogy a kéretlen levelek (spam) száma redukálódik, egy időben több készülékről is szinkronban intézhető a levelezés. Tehát pl. ha a mobilkészülékemen letöltök, elolvasok egy levelet, iktatom egy mappába, akkor az asztali gépemet bekapcsolva nem jelenik meg ismét olvasatlanként. Ha tönkremegy a számítógépem háttértára, akkor sem veszik el a levelezésem. Kollegák naptárjának láthatósága, jogosultság függvényében, távolléti, automatikus válaszok, közös email címek (terjesztési csoportok) ingyenes, gyors létrehozásának lehetősége, levelezési forgalom monitorozása, statisztikák lekérése. És még számos egyéb lehetőség, előny.

– Sok szó esik mostanában a szoftverlegalizációról is. Ebben is segíthet a fenti megoldás, vagy továbbra is jelentős invesztíciók elé néz, aki ilyen döntésre szánja el magát?

– Természetesen segít. Számos, testreszabható csomag közül választhatnak ügyfeleink. Elérhető a liszenszenként akár több eszközre jogtisztán telepíthető, vagy akár az online módon futtatható Office szoftvercsomag részeként a jól ismert Excel, Word, Outlook, PowerPoint irodai alkalmazás-kvartett. Sőt, ezen túl felhasználónként 1TB tárhely segíti a csoportmunkát és az együttműködést, adattárolást és -biztonságot. Túl azon, hogy ezek használatával olyan egységes, homogén szoftverkörnyezet biztosítható, mely növeli a hatékonyságot, pénzügyi szempontból is sok cégnél örülnek a bevezetéskor könyvelési szempontból, hiszen nem minősül beruházásnak, hanem hasonló költség, akár egy mobiltelefon-előfizetés.

– Egy-egy új technológia bevezetésekor számos esetben előfordulhat, hogy sok időt emészt fel a bevezetés és az implementálás. Ez a fenti szolgáltatások esetében is igaz?

– Semmiképpen sem. Az átállások jellemzően instant módon működnek, azaz egyik pillanatról a másikra már az új, modern környezetbe érkeznek meg a levelek, az eszközökön egy bejelentkezést, vagy egy gyors telepítést követően használhatóvá válik mindig a legfrissebb aktuális Office alkalmazás. Természetesen mindig az ügyfeleinkkel együttműködve valósítjuk meg az egyes szolgáltatások bevezetését, előre ütemezett módon. Ebben nagy segítség szokott lenni az is, hogy számos esetben partnereink ingyenes bevezetési támogatást tudnak igénybe venni egy projekt kapcsán. A korábbi, hagyományos Office liszenszek számítógépekhez voltak kötve, ami azt eredményezte, hogy a gép leselejtezésével a szoftver használatának joga is megszűnt. Az Office365 esetében ez nem így van. A liszenszek nem géphez, hanem felhasználókhoz kötöttek, mely esetleges új munkavállaló esetén is könnyen „névre írhatóak”

– A felhasználók – intézmények, cégek – mennyire „fáznak” a felhő megoldásoktól? Adatbiztonság szempontjából jogosak-e az aggályaik?

– Valóban tapasztaljuk a jelenséget. Sokan a mai napig azt gondolják, hogy a felhő egy olyan „terület” ahol adataink veszélyben vannak. Ez olyan kérdés, minthogy az ember a párnában tartja-e pénzét, avagy a bankban. A Microsoft szerverparkjai, így bizalmas adataink több földrészen találhatóak meg egy időben, több ezer magasan képzett szakember által kontrollálva, olyan infrastruktúrában, amit Magyarországon egyetlen cég sem engedhet meg magának anyagilag, technológiailag. Sokan elfelejtik, hogy a saját számítógépük, mobiltelefonjuk – az internetes összeköttetésnek köszönhetően – szintén a felhő részei más felhasználók számára. Továbbá számítógépünk merevlemeze, pendrive-unk, külső mentő egységeink bármikor tönkremehetnek, a cd-dvd lemezre kiírt adatok pár év után eltűnnek a lemezről, házunkba, irodánkba betörhetnek, kollégák véletlen törölhetnek mappákat, adatokat. Eszközeinkre vírusok települhetnek, melyek a tudtunk nélkül szivárogtatják ki adatainkat, vagy a manapság elterjedt „zsarolóvírusok” egy szempillantás alatt tehetik adatainkat hozzáférhetetlenné.

Kapcsolat

PC Trade Kft. www.pctrade.huKözbeszerzéssel kapcsolatos információk:

Központi elérhetőség: 6728 Szeged, Back Bernát u. 2.

Telefon/fax: +36 62 310 020 

Email: [email protected]

Kontakt: Posta Dávid – [email protected]

Kis-, közép- és nagyvállalati informatikai rendszerek

[email protected]

Kontakt: Szegvári Gábor – [email protected]

Kontakt: Nagy Szabolcs – [email protected]

Komplex web- és szoftverfejlesztés

[email protected]

Kontakt: Szegvári Péter – [email protected]

Testreszabott pályázati és pénzügyi megoldások

[email protected]

Kontakt: Tóth Gábor – [email protected]

(X)
 
 

Rákay Philip: a fekete bűnözők is számítanak
Lehet, hogy a BLM – „fekete életek számítanak” mottót, át kellene cserélni BCM-re, vagyis „fekete bűnözők számítanak”-ra.
Az Egyesült Államok közel áll ahhoz, hogy kontrollálja a járványt
Az Egyesült Államok közelebb áll ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a koronavírus-járványt – mondta a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője.
EU-biztos: bizalomhiány alakult ki az AstraZenecával szemben
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt.
Többfrontos háborút szimuláló hadgyakorlatba kezdett Izrael
Többfrontos háborút szimuláló, egy hónapig tartó, nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az izraeli hadsereg vasárnap.
Eltűnt az egyik orvos, aki a mérgezés után Navalnijt kezelte
Eltűnt az egyik orvos, aki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelte tavaly nyáron a szibériai Omszk városban.
Viharfelhők Európa csipkilátásai felett
Az EU-ban a negyedére csökkent az áramköri lapkák gyártása – olvasható a Figyelő legutóbbi számában.