Szponzorált tartalom

2020.02.28. 08:00

Beköszönt a tavasz: ideje felkészülni a nyárigumi-szezonra

Már Ön sem hordja a nagykabátot, csupán egy vékony dzsekit vesz fel napközben? Reggelente hallja a madárcsipogást, és a táskájában lapuló esernyő készenlétbe van helyezve a gyors záporokra?

Ez nem jelenthet mást: mindjárt itt a tavasz!

Így pedig ideje elgondolkodni azon, hogy a téli abroncsokat hamarosan lecseréljük-e a nyári példányokra.

A nyári gumi részletes bemutatása

A nyári gumiabroncsokat alapvetően a melegebb időjárási viszonyok között érdemes alkalmazni, ugyanis a kialakításuknak köszönhetően csakis így tudnak megfelelően működni. Ezek a fajta gumik sokkal nagyobb futófelülettel vannak ellátva, valamint lágyabb gumikeverékből készülnek, mint a télen használatos társaik.

Természetesen erre a nyári forróság miatt van szükség, ugyanis a gyakran 40 fokos melegben, a lángoló aszfalton is helyt kell állniuk.

Mivel a nyári abroncsok bizonyítottan megkeményednek a hidegebb időben, óvakodjunk a használatuktól télen. A keménység miatt nem képesek a megfelelő tapadást biztosítani még a havas, esetleg a jeges aszfalttól mentes területeken sem. Így drasztikusan fokozva a balesetveszélyt.

Mikortól érdemes készülni a tényleges gumicserére?

A köztudatban elterjedt, hogy a nyári gumiabroncsokat jó, ha a tavasz tényleges kezdetével már felhelyezzük az autónkra.

Azonban ezt a tényt muszáj megcáfolnunk, hiszen az időjárási viszonyok az utóbbi években jelentősen átalakultak. Így könnyen előfordulhat az a felállás is, hogy már februárban elég meleg lesz az idő a cseréhez, azonban az sem ritka, hogy még április közepén se célszerű a váltás.

Ebből lényegében azt a konzekvenciát vonhatjuk le, hogy csakis az időjárás legyen mérvadó a végleges döntésben, valamint figyeljünk a természet jeleire.

Az alábbiakban ezeket a szembetűnő környezeti szimbólumokat ismertetjük részletesen.

A hőmérséklet 7 Celsius-fok fölé emelkedik

A gumiabroncsgyártók úgy alakították ki a téli gumit, hogy maximum 7 Celsius-fokig – az e fölötti hőmérsékletet nevezhetjük melegnek – tapadást nyújtson, a nyári gumikat pedig úgy, hogy-e fölött feszüljenek az aszfaltra.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az első meleg nap bekövetkeztével azonnal le kell cserélni a gumikat nyárira.

Csupán akkor cselekedjünk, ha átlagosan a hőmérséklet eléri a napközbeni minimum 7 fokot. Ugyanis az időjárási szeszélyeknek köszönhetően könnyen egy lefagyott úton találhatjuk magunkat a frissen felszerelt nyári gumikkal, ami roppant nagy csúszásveszélynek tesz ki minket.

Legyünk biztosak benne, hogy éjszaka is bekövetkezett a felmelegedés

Sajnálatos módon még akkor sem lehetünk száz százalékig biztosak a döntésünkben, ha a nappali időjárás meghaladja a 7 fokot.

Ahhoz, hogy nyári gumira váltsunk, az éjszakai időjárás lehet a mérvadó, ugyanis legtöbben már a kora reggeli órákban útnak indulnak. A nyári gumira váltáshoz fel kell mérnünk a napi általános közlekedési időszakunkat, valamint az akkori időjárást.

Azonban, ha biztosra akarunk menni, csakis akkor szereljük fel a nyári gumiabroncsokat, ha az éjszakai hőmérséklet átlagosan meghaladja a 6, esetleg 7 Celsius-fokot.

Vegyük figyelembe a törvényi korlátozásokat

Habár Magyarországon semmilyen törvénybe foglalt korlátozást nem találunk a személygépkocsik autógumi-használatáról és -cseréjéről – ez nem mindenhol van így.

Az európai országokban – főleg nyugaton – komoly szabályozás alatt áll a nyári-, illetve téligumi-használat. A legtöbb helyen két alternatívát nyújtanak az autósoknak a hideg évszakra, a mind a négy kerékre felszerelt téli gumit, vagy hólánc felszerelését a hajtott kerekekre.

Általánosságban ezt késő őszig kell teljesíteni, és körülbelül április végéig nyári gumira kell váltani. Természetesen ezek a szabályok felülírnak minden egyéb jelet, hiszen a betartásuk szigorúan kötelező a balesetek és az út megrongálásának elkerülése érdekében.

Mi alapján válasszunk nyári gumit?

Manapság nemcsak a teljes laikusoknak kell megküzdeni az autógumi-vásárlás nehézségeivel, hanem a hozzáértőknek is. Ez a probléma tulajdonképpen azért áll fent, mert rengeteg márkát, típust, valamint példányt találunk a nyári gumikból a piacon.

Alapvetően minden nyári gumi ezen képességei alapján besorolható:

1. nedves talajon való tapadás

2. száraz talajon való tapadás

3. zajszint

4. üzemanyag-fogyasztás

5. kopásállóság

A döntésben segítségünkre lehetnek az olyan tesztek, mint az ADAC, esetleg az AutoBild.

Hol érdemes keresgélni?

Úgy, ahogy manapság már minden terméket megvásárolhatunk az interneten, az autógumikat is van lehetőségünk online beszerezni.

Erre kitűnő lehetőséget nyújt a gumiwebshop.hu, akinek az itt elhangzott jó tanácsokat is köszönhetjük, és ahol remek áron találhatjuk meg szinte minden jelentős márkának a népszerű termékeit.

Többek között olyan színvonalú abroncsok közül válogathatunk, mint a Continental, a Laufenn, a Firestone, a Dunlop, a Pirelli, valamint a Vredestein.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában