Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón

Magyarországon az utóbbi években több nagy presztízs beruházás volt, amelyek közül az egyik kiemelkedő a makói Givaudan gyár építése. (X)
A Givaudan fő profilja íz és illatanyagok előállítása. A világ íz és illatanyag piacának mérete körülbelül 22 ezer milliárd dollár volt 2012-ben, ez Magyarország GDP-jének mintegy egyhatoda, amelynek hetven százalékát a négy nagy multi, a svájci Givaudan és Firmenich, az amerikai IFF és a német Symrise uralja.

A Givaudan piacvezető az íz és illatanyag piacon, részesedése több mint húsz százalék, 2012-es forgalma körülbelül 4600 milliárd dollár, éves eredménye a forgalmának tíz-tizenöt százalékát fejlesztésre, a forgalmának körülbelül tíz százalékát fordítja. A Givuadant a svájci tőzsdén a legtőkeerősebb harminc társaság között jegyzik.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón (galéria)

A Givaudan partnerei között a világ szinte minden étel-, ital- és illatanyag márkája szerepel, például a PepsiCo, a Nestlé, az Unilever vagy a Kraft Foods. A polcokon található termékek íz és illatanyagának nyolcvan százalékát a négy nagy piacvezető állítja elő. A Givaudan részvényesei között szerepel többek között Bill Gates, a Nestlé, az USB és amerikai befektetői alapok.

Azaz, ha a vásárló szinte a világ bármely pontján bemegy egy szupermarketbe vagy egy élelmiszerboltba, akkor nyolcvan százalékos valószínűséggel találkozik a csomagolt, palackozott élelmiszerek között a négy nagy íz- és illatalapanyag gyártó készítményeiből előállított termékekkel.

A Givaudan Makón, a sós ízalapanyag-gyár építésével az eddigi legnagyobb zöldmezős beruházását hajtotta végre 2011–13-ban Magyarországon, mintegy 170 millió svájci frank – körülbelül 37 milliárd forint – értékben.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón (galéria)

A kivitelezésről kérdeztük a projekt, a gyárépítés egyik résztvevőjét, Németh Lászlót, az ENSI Kft. ügyvezetőjét.

– Mi volt az Önök szerepe a projektben?

– A Market Építő Zrt-től, mint fővállalkozótól 2011 januárjában kaptuk meg a megbízást. Az ENSI Kft. építette a projekt épületgépészeti rendszereit, a gyártó gépsorokat kiszolgáló gőzkazánközpontot, a hűtőgéptelepet, a friss levegőt és az elhasznált levegőt elszívó légtechnikai rendszert, valamint az ellátó hálózatokat.

– Mi volt a projektben a legnehezebb?

– A Givaudan a saját gyártói technológiáját hétpecsétes titokként kezelte. A technológiájáról semmiféle rajzot, dokumentációt, információt nem adott ki, így amikor a rendszer a technológiai becsatlakozási pontokig jutott, akkor szembesültünk a Givaudan valódi igényeivel, és akkor kellett hirtelen megoldani. Ez olyan feladat volt, mintha a Forma–1-ben a Ferrari szerelői az időmérő edzésen találkoznak először a versenyautóval. További kritikus tényező az ilyen jellegű beruházásoknál az idő és a próbaüzem-mód. Nekünk hat hónapunk volt elkészülni a teljes kiszolgáló gépészeti technológiával. A projekt két éve alatt az előtervezés is hat hónapig tartott, de még az átadást követően is kaptunk új igényeket, új dokumentációkat. A próbaüzemet nehezítette a higiéniás követelmények szigorú sora, de ma már információink szerint a gyár 6/24-ben (heti 6 nap, 24 órában) üzemel és napokon belül 7/24-ben fog üzemelni.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón (galéria)

– Milyen segítséget kaptak a svájci multitól?

– Először is bizalmat. Bizalmat abban, hogy beengedtek minket és a többieket egy ilyen nagy volumenű, korszerű gyár építésébe. Másodszor rengeteg segítséget, hasonló gyárak, kivitelezések példáin keresztül – persze azért mi is mutattunk nekik újat. Harmadszor korrekt pénzügyi elszámolást. Rengeteg pótmunka adódott. Igaz, a tempó miatt néha késett a pótmunka megrendelése, annak elszámolása, de ettől függetlenül, úgy gondolom végül mindig sikerült, sikerül velük szót érteni, megállapodnunk.

– Van esetleg egy-két személy, akit érdemesnek tart külön kiemelni a projektben résztvevők közül?

– Igen, mindenféleképpen szeretném kiemelni a Givuadan részéről Stefan Grafot (Head of Global Engineering Givaudan Flavors), aki egy nagy tapasztalatokkal rendelkező, rutinos mérnök. Rengeteg hasonló beruházásban vett részt a Nestlé és a Givaudan megbízásából. Mellette még nagyon sok személyt kellene megemlítenem a Givuadan, a Market Építő Zrt., a Tebodin (a tervező és helyszíni mérnök) és az ENSI Kft. csapatából, akiknek köszönettel tartozunk a projekt megvalósítása során mutatott elkötelezett, kitartó és szakértő munkájáért.

– Igaz az a hír, hogy sok feladatuk volt a rendszerek különleges kóser és higiéniai elvárásai miatt?

– A feladatok egésze és részletei is különlegesek voltak. Igen sok segítséget kaptunk magyar és külföldi szakemberektől, például az Európai Higiéniai Mérnökök Tervezői Csoportjától, az EHEDG-től, akik a technológiai kivitelezéshez kapcsolódó gépészeti feladatok részleteinek meghatározásában segítettek.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón (galéria)

– Ön szerint sikeres volt ennek a gyárnak az építése?

– Igen, a gyárat a fővállalkozó és kivitelező vállalkozók, projektirányító csoport 2012 októberében átadta. Az átadási határidőre a műszaki elvárások teljesültek, a gyár üzemképes, korszerű, biztonságos és higiénikus. Ezek nélkül sem a hatóságok, sem egy olyan multi, mint a Givaudan, nem vette volna át. Egy ilyen beruházás a világ egyik táján sem könnyű, az építés, a referencialátogatás és a piackutatás során két olyan gyárat is láttunk, amelyet nem tudtak befejezni a technológia, a környezetvédelmi vagy az engedélyezési elvárások nem teljesülése miatt. Magyarországon, Makón ez sikerült, amely mutatja a magyar és svájci, illetve nemzetközi mérnöki, beruházói csapat sikerét és összefogását.

– Mit adhat ez a gyár környezet lakóinak?

– Munkalehetőséget. Úgy tudjuk, mintegy 200-300 főnek ad új munkát a Givaudan Makón. Jellemző az ilyen multikra, hogy saját, lokális térségükben a kulturális és sport lehetőségeket, esetleg a szponzorációkat lelkesen vállalják. Makónak ez a gyár szerintem mindenféleképpen jót tesz, igaz, meg kell tanulniuk a feleknek sikeresen együtt élniük egymással. Ez szerintem, nagy részben a helyieken is múlik.

– Mondhatjuk, hogy ami Makó, megépült az egy High Tech gyár?

– Igen. Amennyit nekünk sikerült megtanulnunk az elmúlt két évben az élelmiszeripari-ízanyaggyártásról annak alapján, véleményem szerint igen. Több Givaudan gyárat láttunk az elmúlt években, mindenhol nagyon rendezett és magas technikai, technológiai, biztonsági és higiéniai követelmények voltak. Azok a gyárak azonban jellemzően készen vásárolt gyárak, illetve öt–tíz évvel ezelőtt épültek. Amikor a makói gyárat építettük, a referenciák jellemzően azokból a gyárakból részletek voltak, de a nagy egész az itt, Makón állt össze. Gilles Andrier CEO (vezérigazgató) a makói gyárukat a „best-in-class" – legjobb a kategóriájában minősítéssel jellemezte.

Best in class: svájci-magyar csoda Makón (galéria)

– Mit kell tudnunk az ENSI Kft-ről?

– Az ENSI Kft. Magyarországon az egyik piacvezető cég a klasszikus épületgépészeti szerelés területén. Az utóbbi két–három évben erősen az ipari kivitelezésre koncentráltunk, így részt vettünk Henkel, Hilti, Festo gyárépítésben, a Biogáz kiserőmű generálkivitelezését végeztük Szarvason, illetve a szegedi és pesti Árkádot építettük. Jelenleg kivitelezünk, dolgozunk az Audiban, a Legóban, a Fradi Stadionban és a Givaudanban II. ütemében is.

– Milyen plusz előnye származott az ENSI Kft-nek a makói projektből?

– A projekt lezárási periódusában újabb élelmiszeripari gyárépítési megbízást kaptunk a Givaudan egyik tulajdonosának, illetve megrendelőjének gyárbővítésére a Nestlére Bükön a Market Építő Zrt-től. A Nestlé azóta azt a fázist befejezte, de januárban újabb megrendelés érkezett. Rengeteg kapcsolat épült ezen a vonalon. Jelenleg orosz és kínai megkereséseink is vannak további élelmiszeripari gyárépítésekben való részvételre. Végül itt mondok köszönetet az ENSI Kft. részéről a projektben szereplő valamennyi munkatársnak, kollégának, beszállítónak, vállalkozónak, szerelőnek, akik hozzájárultak a gyár megépítéséhez.

Olvasóink írták

 • 5. ajhossi 2013. augusztus 07. 05:33
  „4. benzol 2013.07.28. 20:14
  "A világ íz és illatanyag piacának mérete körülbelül 22 ezer milliárd dollár volt 2012-ben, ez Magyarország GDP-jének mintegy egyhatoda"

  Ezek az adatok számomra nem tűnnek valósnak.

  Valoban.
  Az USA-ban (es nemzetkozi penzugyi adatokban) az 1 billio az magyarul 1 milliard vagyis 9 nulla. Tehat az adat helyesen magyarul 22 milliard dollar, "kulfoldiul" pedig $22 billion.”
 • 4. benzol 2013. július 28. 20:14
  „"A világ íz és illatanyag piacának mérete körülbelül 22 ezer milliárd dollár volt 2012-ben, ez Magyarország GDP-jének mintegy egyhatoda"

  Ezek az adatok számomra nem tűnnek valósnak.”
 • 3. anya57 2013. július 26. 19:08
  „Igen vannak munkások akik heti 7napot dolgoznak semmi pihenő.pénteken be fejezed a délutáni müszakot és szombaton reggel 6 kor kezded a délelőtös müszakot tehát pihenő nap NINCSEN .ITT A RABSZOLGA SORS MAGYAR MÓDRA”
 • 2. Zotya100 2013. július 22. 16:28
  „Pedig vannak, ismerősöm fia is ott dolgozik 2 hete, külön busz viszi-hozza a szegedieket. (3 műszak) Eddig pozitív és negatív benyomásai egyaránt vannak, -- de legalább dolgozik!”
 • 1. Qllancs 2013. július 19. 21:13
  „Gyönyörű a gyár ..de egy munkást se látni !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TSM Kerámia: a gazdaságos hőszigetelés!

Tudta Ön, hogy az összes energiafogyasztásunk körülbelül 75 százalékát viszi el a fűtés? A hőszigetelés javításával jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat! (X) Tovább olvasom