Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

DKMT Rescue Team gyakorlat az árvízi kihívások közös kezelése érdekében

A DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. partnerségben Vajdaság Autonóm Tartomány Kormánya-Tartományi Régióközi Együttműködési és Önkormányzati Titkárságával, valamint a Vajdasági Vöröskereszttel sikeresen pályázott a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a „Common preparation for floods" című projekt megvalósítására.

A projekt átfogó célja a civil lakosság felkészítése az árvízi veszélyhelyzetek során bekövetkező eseményekre való reagálásra, a betartandó rendszabályokra, valamint a DKMT katasztrófavédelmi szakembereinek képzése és gyakorlatoztatása.

A projekt keretében eddig megvalósult a pedagógusok, az önkormányzati dolgozók, a DKMT katasztrófavédelmi szakembereinek, valamint – a pedagógusok segítségével – a 12-13 éves tanulókból álló, 6 fős csapatok elméleti felkészítése.

Az ifjúsági versenyeken első 3 helyezést elért magyar és vajdasági csapatok közösen vettek részt a Szelidi-tónál szervezett katasztrófavédelmi táborban.

A projekt záró eseménye a DKMT katasztrófavédelmi szakembereinek gyakorlatoztatása volt.

A projekt záró eseménye a DKMT katasztrófavédelmi szakembereinek gyakorlatoztatása volt

A 2011. szeptember 9-11 között megrendezett gyakorlat során megvalósításra került a katasztrófavédelmi feladatok ellátását végző szakemberek elhárításra történő felkészítése, gyakoroltatása.

A szimulációs gyakorlat forgatókönyve alapján a térségben bekövetkezett káreseményeket a hazai erők nem tudták önállóan kezelni, ezért szükségessé vált nemzetközi erők bevetése, a nemzetközi csapatok együttműködése.

A DKMT Rescue Team mentőcsapat szimulációs gyakorlata felölelte az árvízi védekezés, műszaki mentés, magasból és mélyből mentés, valamint az elsősegélynyújtás teljes vertikumát.

A DKMT Rescue Team mentőcsapat szimulációs gyakorlata


A gyakorlat során tűzoltók, egészségügyi ellátó szakegységek, különleges helyzetek megoldására szakosodott magasból, mélyből mentést végző szakemberek tevékenykedtek együtt.

A feladatok között szerepelt élethű sérülésekkel maszkírozott szerepjátékosok vízből és vízről mentése, élő állatok vízen történő kimentése, gát magasítása, valamint az ATIKÖVIZIG irányítása mellett vízminőség javítási feladatok végzésére.

A gyakorlat keretében sor került egy romosodott épületből személyek mentésére, sérültek ellátására, tűzoltásra, valamint műszaki mentésre.

A „Common preparation for floods" projekt keretében mintegy 300 fő vett részt a különböző célcsoportoknak tartott képzéseken hozzájárulva a magyar-szerb határtérség árvízi és veszélyhelyzeti felkészültségének javításához.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A T-Home tévészolgáltatás előfizetői immár szerdán is nézhetik a Bajnokok Ligája meccseit

Bár a Telekom erőfeszítései ellenére sajnos még mindig nem jött létre megállapodás a Bajnokok… Tovább olvasom