Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyre többen jelentkeznek plazmaadásra

Legyen divat a segítségnyújtás!

Medgyesi Gergő és Varga Dániel az elsők között jelentkezett plazmaadásra a Dóm téri Vascular Plazma központba a régi Fesztivál Étterem helyén.

– Hallottam korábban plazmaadásról az ismerőseimtől, de sokáig nem csatlakoztam – mesél Gergő az első alkalomról. – Szeptember elején gondoltuk, hogy menjünk el, nézzük meg, mi ez pontosan. Véradásra már jártam korábban évente kétszer, mert mindenhonnan hallottam, hogy mennyi vér kell már egy műtéthez is. Ha pedig lehet, akkor miért ne segítsünk több módon?

Az országban közel 4000 krónikus beteget kezelnek plazmakészítményekkel – nagy szükség van az egészséges felnőtt donorokra.

– Iskolában sokat tanultunk a vér jelentőségéről, a betegekről, és gondoltam, hogy segíteni szeretnék én is – árulja el Dani. – Egy alkalommal adományozott plazmámmal akár negyven gyereknek is segíthetek, ahogy olvastam. A barátaimat, kollégiumi szobatársaimat is biztatom, hogy jöjjenek plazmát adni, az unokatestvéremet pedig hétfőn kísértem el az első vizsgálatra.
– Emellett nekünk ez semmilyen megterhelést nem jelent – fűzi hozzá Gergő. – Be kell feküdni 45 percre egy kényelmes ágyba, és egy tűszúrással leveszik a plazmát.

 

Plazmaadó bármelyik egészséges ember lehet 18 és 60 éves kor között. Dani személyi edzőnek készül, sportemberként az egészséges életmód alapvető számára, de Gergő is figyel a helyes étkezésre, életvitelre.

– Kicsit izgultam az első alkalommal, de azt éreztem, hogy bármilyen probléma adódna, biztonságban vagyok. Az asszisztensek és az orvosok is odafigyelnek ránk – idézi fel Gergő.

 – Pörgős, fiatalos a csapat, a vizsgálatok gyorsan haladnak, az orvosok segítőkészek, rendesek. Tetszik a központ modern stílusa, és a színek is. Utólag tudtam meg, hogy a Vascular az egyetlen magyar tulajdonú plazmaközpont, jó érzés hazai céggel együttműködni – fűzi hozzá Dani.

Örülnék, ha divattá válna a plazmaadás, mert akkor még többen járnának! – jegyzi meg Gergő nevetve.

Danival mindig egy héttel előre szoktak időpontot foglalni személyesen, miután végeztek a donációval. A foglalást interneten is lehet intézni a központ honlapján, kinek ahogy ideje engedi.

– Amikor kiderül, hogy plazmadonor vagyok, mindig elkezdenek kérdezősködni az ismerőseim. Az újdonság erejével hat az emberekre. Kicsit még megijednek tőle, pedig olyan, mint a véradás, csak tovább tart – magyarázza Gergő. – Ha belegondolok, elégedettséggel tölt el, hogy rendszeresen hozzájárulok mások gyógyulásához!

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor plazmakészítményt kell kapnia: operáció során, vagy súlyos baleset után gyorsítja a sebek gyógyulását, és kapják a súlyos égési sérültek, csontvelő- és szervátültetettek is. Fontos felismerés a fiúké, hogy eljönnek plazmát adni még akkor is, ha az iskola és a munka mellett nem tudnak gyakran járni, hiszen első a segítség! (X)
Csatlakozzon a Vascular Plazma szegedi plazmaadóihoz, és gyógyítson Ön is! A Vascular Plazma szegedi központja a Dóm tér 3-4. szám alatt található, bejelentkezni a szeged.plasmacentrum.hu/idopontfoglalas weboldalon és ingyenes zöld számon is lehet: 06-80/808-888. Facebook: VascularPlazma Szeged.

Plazmaadáshoz itt lehet bejelentkezni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati tájékoztató a Kamarában

Fókuszban az energetikai és IKT fejlesztések. Tovább olvasom