PR

2021.04.17. 08:00

Elhunyt Békési Imre, szegedi nyelvészprofesszor

delmagyar.hu

Fotó: ocsko

 

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Békési Imre tanár úr, A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egykori főigazgatója április 4-én, 85 éves korában örökre megpihent.

A tanár úr egész életét meghatározta az oktatás, megkerülhetetlen személyisége volt a szegedi, illetve a dél-alföldi tudományos és kulturális életnek. Tudományos fokozatait Békési Imre a szövegnyelvészet területén végzett kutató- és tudományszervező munkáival érdemelte ki.

Többek között az MTA Nyelvtudományi Bizottság tagja, a Magyar Ösztöndíj Bizottság tagja, az MTA I. Osztály tanácskozási jogú tagja, a MAB Nyelvészeti–Filozófiai Szakbizottságának tagja, a Magyar Nyelvtudományi Társaság szegedi csoportjának elnöke és a Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának tagja, elnöke volt. Magyar–történelem szakos középiskolai tanár, bölcsészdoktor, a nyelvtudomány kandidátusa, a nyelvtudomány doktora, habilitált doktor.

Munkásságáért Szeged város Pro Urbe-díjjal tüntette ki, az állam pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét (1996), majd Tisztikeresztjét (2006) adományozta neki. A Kárpát-medencei felsőoktatási együttműködés érdekében végzett munkájáért a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem 2006-ban díszdoktorává avatta. Ezenkívül megkapta a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet (1983), a Pro Iuventute pedagógiai díjat (1988), a Déry Tibor-díjat (1996), a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat (1999–2002), a Pro Facultate-díjat (2004), valamint a Professor Emeritus kitüntető címet (SZTE JGYPK, 2006).

Az elhunytat a Szegedi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

Prof. Dr. Békési Imre tanár urat 2021. április 21-én, szerdán 15 órakor helyezik végső nyugalomra a szegedi alsóvárosi temetőben.

Búcsúzik tőle: gyászoló családja, egykori tanítványai és kollégái.

 

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában