PR

2019.02.14. 01:00

Fűtésre és hűtésre is alkalmasak a legújabb klímaberendezések

Egyre nagyobb gondot okoz nálunk is a légszennyeződés. Télvíz idején a szén-, a fa- és mindenféle műanyag alapú hulladék helytelen elégetése helyenként szinte már fullasztóvá teszi a levegőt. A kályhák helyett a klímaberendezések elterjedése nemcsak tisztábba tenné a levegőt, de a fűtést is sokkal kényelmesebbé.

A klímaberendezéseket alapvetően a hűtésre találták ki, de az utóbbi időben egyre jobban elterjedtek azok a modern klímaberendezések, amik a levegő fűtésére is alkalmasak. A készülékeknél programozható, hogy mikor és milyen hőmérsékletű legyen levegő. Ezek már energiatakarékosak, a zajszintjük alacsony, és még jól is néznek ki. 


A klímapiacon a legelterjedtebb az úgynevezett split klíma. Ez két egységből áll, egy beltériből és egy kültériből. A kettőt egymással egy szigetelt rézcső köti össze. A kültéri részt a házak-lakások külső falára szerelik fel. Ez a zajosabb, mert ez tartalmazza a hőcserét végző kompresszort. A beltéri részen lehet beállítani, hogy milyen hőmérsékletűre szeretnénk lehűteni, illetve felmelegíteni a levegőt. 

 

Azok a készülékek, amik téli üzemelésre alkalmasak, egy beépített kiegészítő fűtőbetéttel rendelkeznek. Ezeknél érdemes az áramszolgáltatóval felvenni a kapcsolatot, hogy estétől reggelig az olcsóbb éjszakai áramot használhassák. A modern készülékek rendelkeznek éjszakai üzemmód kapcsolóval, aminek a lényege, hogy az alvás idejére megfelelő komfortérzetért és a pihentetőbb alvásért hűtéskor megemelik, fűtéskor csökkentik a hőmérsékletet. 


Szintén a kényelmet szolgálja az úgynevezett intelligens előfűtés funkció. Ennél a fűtés bekapcsolásakor a beltéri egység csak azután indul el, miután felmelegítette a hőcserélőt. Így a készülék már a beállított hőmérsékletnek megfelelő levegőt fúj, és ezzel megakadályozza a kellemetlen komfortérzetet.


(X)

Címkék#klíma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában