PR

2013.10.02. 16:02

Hidak épültek a Szent Gellért Fesztiválon

Hatodik alkalommal rendezte meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Gál Ferenc Főiskola támogatásával a Szent Gellért Fesztivált. Robert Christian Bachmann, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője azért választotta Beethovent zárásként, mert zseniális műve passzol Szegedhez. (X)

A főszervező, a karmester és a brácsaművész egyetért, a nemrég zárult szegedi Szent Gellért Fesztivál összeköt, és megismertet az igényes zenével. Közös céljuk sikerült, hidak épültek a fiatal tehetségek, az idősebb művészek és az egyre kíváncsibb szegedi közönség között.

Az öt napos zenei rendezvény után arra kértük a híres dél-koreai karmestert, Yoon Kuk Lee-t, [namelink name="Vera Binerova"] brácsaművészt és a főszervező, művészeti alapító Robert Christian Bachmannt, hogy saját szempontjából értékelje a fesztivált és a Szegeden töltött időt.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje szeptember 20-án. Vezényel: Robert Christian Bachmann
A Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje szeptember 20-án. Vezényel: Robert Christian Bachmann

– Az idei év egyik legfontosabb célja az volt, hogy új, fiatal tehetségeket találjunk. Ez sikerült. Három nagyon tehetséges dél-koreai szólista mutatkozott be, akiket én választottam ki. Rengeteg jelentkező volt, végül negyven közül kellett döntenem – mondta [namelink name="Yoon Kuk Lee"]. Hozzátette, Szegeden nagyon aktív a kulturális élet, nem szerettek volna változtatni semmin, csak valami extrát nyújtani.

– A darabokat olyan stílusban mutattuk be, mint Amerikában, vagy a nyugat-európai országokban szoktuk. A szegedi közönség nagyon fogékony volt, ez óriási öröm számomra. A hétfői koreai és magyar fiatalok közös koncertje szenzációsan sikerült – mondta a Szent Gellért Akadémia vendég karmestere. Hangsúlyozta, hogy jövőre még több egyetemet szeretnének bevonni a munkába, szeretnének még több fiatalt megismertetni a komolyzenével. Örömmel töltené el, ha a szegedi zeneművészeti karról egyre inkább csatlakoznának hozzájuk.

– Jártak itt néhányan, akiknek az újdonság erejével hatott az egész fesztivál. Ők jövőre biztosan jönnek megint. Remélem nem egyedül – mondta művész.

Stadler Quartett
Stadler Quartett

– A szenzációs akusztikájú Dómban mindig öröm játszani – mondta kedden, utolsó fellépése előtt Vera Binarova, a Szent Gellért Akadémia tagja. A cseh brácsaművész hatodik jön Szegedre, nagyon szereti a várost. – Pezsgő kulturális élet, rengeteg fiatal, szép épületek jellemzik ezt a helyet. Nagyon szeretek ide járni, többek között a hasonló élmények miatt jó az Akadémia tagjának lenni. Sok utazás, új helyek. Bekerülni nehéz, de megéri a munkát – hallottuk a zenésztől.

– Amikor [namelink name="Kiss-Rigó László"] püspök meghívott, hogy építsek fel egy fesztivált a Szent Gellért Zenetudományi és Etika Intézet körül, örömmel tettem eleget a felkérésnek. Évente a világ minden tájáról összejönnek a muzsikusok, hogy fellépésükkel hozzájáruljanak a kulturális élet fejlődéséhez. Új élményekkel gazdagszunk, Szeged is kisugárzik, a nézők is örülnek. Hadd jegyezzem meg, hogy egyre többen vannak, egyre inkább kíváncsiak az általunk megismerhető kultúrára – mondta [namelink name="Robert Christan Bachmann"]. Szerinte az, hogy hat éve mindig nagy sikerrel rendezik a fesztivált, bizonyíték arra, jó helyen, erős alapokra épült. A fiatal tehetségeket felkaroló főszervező szerint mindenkinek ki kell próbálnia ilyen zenei élményeket, akkor is, ha korábban idegenkedett tőle. Arra biztat minden fiatalt és a szegedieket, ha tehetik, hallgassanak végig egy Beethoven művet, tegyenek fel egy Mozartot és élvezzék az újfajta muzikális élményt.

– Örülök neki, hogy ennyi fiatal egymásra talált, a zenén keresztül sok barátság szövődött. Hidakat építettünk. A tervek jövőre hasonlók: folytatni a megkezdett munkát, még több emberrel megismertetni Beethovent és másokat.

A Szent Gellért-napi koncert. Vezényel: Yoon Kuk Lee
A Szent Gellért-napi koncert. Vezényel: Yoon Kuk Lee

A főszervező elmondta, pénteki fellépése a Szegedi Szimfonikus Zenekarral kiválóan sikerült, Bruckner hosszú szimfóniáját nagyon jól fogadta a közönség. Szombaton a három püspöki ösztöndíjas művész bizonyította, hogy kiérdemelték az elismerést. Az egyik legszebb koncertet adták.

– Azt hiszem nem lett volna jobb lezárása a fesztiválnak, mint kedden Ludwig van Beethoventől az Eroica. A zenetörténet fordulópontja, egyetlen műve sem jelentett ekkora előrelépést a számára, zseniális. Méltó zárása volt a Szegeden töltött időnek.

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában