Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

A japán iskolások úgy eszik a friss, uzsonnára kapott, D-vitaminban gazdag shiitake gombát, mint nálunk az almát. Kínában hiperaktív gyerekeknek az idegrendszer barátját, a süngombát süteménybe is belesütik. A nyugati emberek évente átlagosan fejenként 10 kilogramm gombát esznek meg. A magyarok csupán 1 kilogrammot. Nagy kár, mert a kalapos növény sokat segít az egészség megőrzésében.

 

Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

A legrangosabb díjat nyerte el a fülöpjakabi Biogomba

A hazai szakma legnagyobb, biogazdálkodóknak szóló díját, a 2019-es Év Biogazdája címet vehette át a napokban a 10 éves fülöpjakabi Biogomba családi vállalkozás vezetője, Gyöngyösi Sándor.

Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

A szakember szerint az emberek ma már egyre szívesebben fordulnak az alternatív terápiák felé, mert azt kutatják, az orvosi kezeléssel párhuzamosan mit tehetnének még egészségükért.

A fülöpjakabi biogazdaság gyógygombái nemcsak Európa-szerte ismertek és keresettek: itthon is egyre többen keresik Gyöngyösi Sándor biogombáit. Az 1500 négyzetméteres gazdaságban ma 8-9-féle gyógygomba terem szigorú szabályrendszer szerint. Mivel vegyszert egyáltalán nem használnak, a gombákban semmilyen szermaradvány nincs. Tiszta, ellenőrzött körülmények között folyik a termesztés, így nagy biztonsággal fogyaszthatóak a belőlük készült termékek.

– Minden a ganoderma gombával kezdődött: gombatermesztőként egy hölgy kért meg arra, hogy termesszek ganodermát is. Addig nem is hallottam erről a gombáról. A feleségem unszolására két év alatt kifejlesztettem a termelési technológiáját. A 2006-os válságból engem ez a gomba húzott ki. Hálás lehetek, mert azóta is azzal foglalkozom, amit szeretek – fogalmazott Gyöngyösi Sándor, aki szerint a távol-keleti országokban évezredek óta alkalmazzák a gyógyításban, például a rákgyógyításban is a kalaposokat. Ma már klinikai vizsgálatok is alátámasztják jótékony hatásukat.

Süssük, főzzük, igyuk, kenjük!

A gyógygombák rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A shiitake étkezési gomba D-vitamin-tartalma kiemelkedően magas. A süngomba az idegrendszer és a gyomor gombája. A komor, téli napokon van igazán létjogosultsága hangulatjavító hatása folytán. A ganoderma az immunrendszer karbantartója. Influenzás, megfázásos időszakban a vírusokat, bacilusokat győzi le. Taplógombaként ez nem ehető, viszont teaként fogyasztható, kiegészítő terápiaként óriási haszna van. Súlyosabb betegségeknél a ganodermaőrlemény 5-10 perces forralása ajánlott.

Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

– A gyógygombák zömét bátran süssük-főzzük! A bennük lévő hatóanyagok nem sérülnek, sőt, intenzívebben fejtik ki hatásukat. Míg a Távol-Keleten nagy szerepe van az orvoslásban a gyógygombáknak, az európai szemlélet egészen más: a modern kori terápia van első helyen a gyógyításban, egyszerűen azért, mert az egyetemeken a gyógyszeres terápiát oktatják, a gyógynövény- és gyógygomba-terápiáról nem sokat hallanak a doktoranduszok – meséli a biogazda, hozzátéve: a távol-keleti császárok bőrük szépségéért is fogyasztottak gyógygombákat. A Biogomba sampont, dezodort, testápolót is előállít, sőt, már a shiitake gombából készült napfényvédő krém is készülőben van.

Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

Ganoderma – még a szaloncukorban is!

Ganoderma még a szaloncukorban is!

Az egészséges életmód követői kapva kapnak a ganodermás szaloncukron. A kókuszos, málnás, illetve kávés ízesítésű csemegét belga étcsokival vonják be. A maximálisan tejmentes, kókuszcukorral készült bioterméknek hatalmas a sikere, csakúgy, mint a ganodermás, ajándéknak is kiváló csokoládénak, amely az említett három íz mellett kurkumás változatban is kapható.

Se pucolni, se mosni nem kell a gombát

A gombaszakértő által engedélyezett, ehető gombák tönkje és kalapja is fogyasztható. Felesleges vízzel lemosni, mert ezzel a gomba legértékesebb részébe, a spóratartó lemezek közé juttatjuk a vizet. Helyette száraz ecsettel tisztítsuk le! Nem kell hámozni sem, mert így az értékes részek a szemetesben landolnak. A főtt gombát 24 órán túl még a gomba számára ideális, 8-10 Celsius-fok közötti hőmérsékletű hűtőben se tároljuk! A párolt és a friss gomba 0-4 Celsius-fok között 1 hétig áll el a hűtőben. A lefagyasztott, majd kiolvasztott gombát azonnal fogyasszuk el! A nyers gombát mindig szagoljuk meg! Ha büdös, nyálkás, elszíneződött, dobjuk ki!

A fülöpjakabi biogazdaságban évente egyszer Biogomba nyílt napot rendeznek, amely legközelebb jövő szeptemberben lesz. Ilyenkor az érdeklődők számára megnyíló, családi gazdaságban szakmai előadásokkal, hagyományőrző kézműves programokkal készülnek a szervezők, és természetesen nem maradhat el a tárlatvezetés sem a különleges szépségű gombák világába.

Bio gyógygombák és belőlük készült termékek megvásárolhatók:
Gombakirály Webáruház
https://gombakiraly.hu/
Ügyfélszolgálat: Szeged, Petőfi sgt. 79.
Tel: +36/70-3222-746

Hiperaktív a gyerek? Adjon neki süngombát!

 

(x)

Új szereplők lépnek a hazai ingatlanközvetítői piacra
Sokan nem tudják, hogy lehetőség van arra, hogy már az ingatlanközvetítéssel is az ügyvédet bízzák meg.
A fiatalok teljesen átértelmezik a márkahűséget
A vállalatok ma már alig támaszkodhatnak azokra a stratégiákra, melyek a korábbi generációk esetében még beváltak.
A férfiaknál is több gólt lőtt a magyar női válogatott
Bíró Attila együttese vasárnap a torna egyik leggyengébb csapata, a szerbek ellen nyert 27-0-ra.
Mire figyeljenek a szabadban sportolók?
A szabadban végzett testmozgásról télen sem kell lemondanunk.
Lezárult a szavazás
A szavazók 97 százaléka Orbán Viktorral ért egyet és csupán 3 százalék az, aki a Soros-szervezetek mellé állt a kérdésben.
Jamie Lee Curtis nem fog unatkozni
Nem akarják befejezni a Halloweent.