PR

2020.01.17. 15:40

Hova érdemes jelentkezni? Ezeket az iskolákat ajánljuk a felvételiző nyolcadikosoknak

A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiban folyó képzések középpontjában a gyakorlati oktatás áll. Az itt tanulók párhuzamosan szerezhetik meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, így a fiatalok könnyebben és gyorsabban helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon, vagy biztos szakmai alapokkal folytathatják tanulmányaikat a felsőoktatásban. Írásunkban a Déri, a Gábor Dénes és a Vasvári által kínált lehetőségeket mutatjuk be.

„Évszázados lendület a műszaki fejlődésért”

A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a műszaki és az informatikai területek iránt érdeklődő diákoknak kínál nagyszerű lehetőséget a középiskolai tanulmányok megkezdésére. Az iskolában a gyakorlati oktatáshoz szükséges modern eszközök segítségével tanulhatnak a fiatalok. A legkorszerűbb villamosipari szoftverek, CNC-, eszterga- és forgácsológépek állnak a dérisek rendelkezésére, hogy a gépészet, az informatika, valamint a villamosipar és az elektronika területén sajátítsák el a szükséges tudást. Az ide járó diákok duális képzésben vehetnek részt, így valós környezetben, vállalatoknál szerezhetnek munkatapasztalatot már középiskolás éveik alatt. Az iskola kiemelt figyelmet fordít a nyelvtanulási lehetőségek biztosítására: a tanulók egy 2 hetes külföldi nyelvtanulási programban vehetnek részt angol és német nyelvterületeken, így eljuthatnak Máltára, Írországba, Angliába vagy Németországba. Az intézmény figyelemmel kíséri a tanulói készségek és tudás fejlődését. A lemaradóknak korrepetáló és felzárkóztató foglalkozásokat tartanak, míg a tehetséges diákokat versenyekre készítik fel a lelkes tanárok. Az iskola felszereltségéből adódóan és a felkészült oktatóknak köszönhetően a Déri nemcsak Szeged, hanem az ország egyik legjobb műszaki középiskolája. Erről tanúskodnak a matematikában és az informatikában elért érettségi eredmények, valamint az a tény is, hogy a szakmai tanulmányi versenyeken évek óta a régió legeredményesebb iskolájaként szerepel. Az intézmény által kínált (5 éves) technikumi képzések: mechatronikai technikus, gépgyártástechnológiai technikus, ipari informatikai technikus (korábbi műszaki informatika), automatikai technikus, elektronikai technikus. Az iskolában elsajátítható (3 éves) szakképesítés: gépi és CNC-forgácsoló.

„Suli a Marson!”

A Dérihez hasonlóan a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is jó választásnak bizonyulhat a középiskolai tanulmányok megkezdésekor, mert széles körű képzési kínálattal várja a felvételiző diákokat, így szinte mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló szakmát. Az iskola célja, hogy a fiatalok a legkorszerűbb eszközökkel ismerkedjenek meg és naprakész gyakorlati tudást szerezzenek. 11 számítógépterem, a legmodernebb oszcilloszkópokkal ellátott elektronikai laborok és masszőrszoba is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a tanulók a szakmájukhoz szükséges ismeretekkel gyarapíthassák tudásukat. Az informatikai képzés olyan tananyagokat is tartalmaz, mint az ECDL, a CISCO és a Microsoft-akadémia. Az iskolában a diákok az ezekhez kapcsolódó vizsgákat is letehetik. Az itt tanulók élvezhetik a szabadtéri kondipark és a sportpályák előnyeit, a távolabbról érkezők pedig kollégiumi ellátást is igényelhetnek, így a hétköznapok alatt el sem kell hagyniuk az iskola épületeit.

Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra: kézilabdában államilag elismert sportakadémiai tagsággal rendelkezik, valamint a Sportiskolák Országos Szövetségének is tagja. Sportolói számos érmet szereztek és szereznek a korosztályos és a felnőtt Európa- és világbajnokságokon. A sportolás mellett a nyelvtanulási lehetőségek biztosítása is fontos a Gábor Dénesben. Az Erasmus program keretei között külföldön is lehetőség van a szakmai gyakorlat teljesítésére, a diákcsereprogramokban pedig Németországba, Lengyelországba és Hollandiába is eljuthatnak a fiatalok. Az iskola a LanguageCert nyelvvizsgahelyeként működik, így a nyelvvizsgát akár helyben is megszerezhetik az ide járó diákok.

Az intézmény jelenleg több mint 200 vállalattal áll szoros kapcsolatban, így a tanulóknak lehetőségük van a számukra legmegfelelőbb gyakorlati helyet kiválasztani, valamint a különböző vállalatok workshopjain és tanfolyamain részt venni. A Gábor Dénesben végzett fiatalok ezekkel a tapasztalatokkal gazdagodva számos országosan és nemzetközileg elismert vállalatnál helyezkedhetnek el, vagy az itt megszerzett tudással a felsőoktatásban tanulhatnak tovább. 5 éves technikumi képzéseik: informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus, pedagógiai munkatárs, környezetvédelmi technikus, sportedző (a sportág megjelölésével) – sportszervező, vízügyi technikus, vasútforgalmi szolgálattevő technikus és logisztikai technikus. Hároméves szakképző iskolai képzésük: elektronikai műszerész.

„Fiatal energiák a százéves falak között”

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik az informatika, az ügyvitel, illetve a közgazdaságtan iránt érdeklődnek. Az iskola rendelkezik az ezen szakmák elsajátításához szükséges korszerű eszközökkel, így a diákok interaktív táblával és érintőképernyős tv-kkel felszerelt tantermekben tanulhatnak, továbbá 7 számítógépterem is várja a fiatalokat. E-learning rendszerük révén a vasvárisok elektronikus úton is tanulhatnak, oldhatnak meg feladatokat vagy akár írhatnak dolgozatokat is.

A Vasvári a tanulmányok mellett a hétköznapi életben felhasználható készségek elsajátítására is kiemelt figyelmet fordít, mint például a gépírás vagy az együttműködés lehetőségei, formái. A fiatalok 10 ujjas vakírást tanulnak, és akár 16 nyelven is tesztelik gyorsírói tudásukat, így nem véletlen, hogy a vakírói világbajnokságon is előkelő helyezéseket érnek el. A külsős cégekkel kialakított stabil partneri kapcsolatok révén a fiatalok a szakmai gyakorlatok mellett különböző workshopokon vehetnek részt, és próbafelvételiken sajátíthatják el, hogyan szerepeljenek sikeresen egy állásinterjún. A cégekkel közösen pedig olyan programozói és weblapszerkesztői versenyeket szerveznek, ahol csapatban együtt dolgozva oldhatnak meg egy-egy feladatot. A tanároknak is lehetőségük van a vállalatoktól tanulni, így a tanórákon mindig naprakész tudást adhatnak át a tanulóknak, mint például a Java programozás.

Az iskola büszke a diákjai versenyeken elért helyezéseire, legyen szó akár az informatikai, akár a gazdasági ágazatról. Az ide járó tanulók már a 2019/2020-as tanévben is kaphattak tanulmányi ösztöndíjat, a tanulmányi átlagtól függően akár havi 50 ezer forintot.

Az iskola által kínált technikumi képzések: szoftverfejlesztő és -tesztelő (akár nyelvi előkészítő évfolyammal kiegészítve), idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus (ahol a vállalatoknál felmerülő beszerzési, gyártási, értékesítési folyamatokat sajátíthatják el, valamint projektmenedzsment-ismeretekre tehetnek szert) és vállalkozási ügyviteli ügyintéző (ahol a mikro-, kis- és középvállalkozások alapításával és működtetésével kapcsolatos tudást szerezhetik meg).

A fiatalok az iskola elvégzésével biztos szakmai alapot kapnak, amelynek segítségével könnyen boldogulhatnak a későbbiekben, legyen szó akár a munka világába való belépésről, akár a felsőfokú továbbképzésről.

A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiról a centrum honlapján, a www.szakkepzesszeged.hu oldalon még többet tudhat meg, vagy látogasson el a fent említett iskolák honlapjaira.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában