PR cikk

2021.09.14. 08:00

Ismét Érték és Minőség Nagydíjat szerzett a DélKerTÉSZ

Budapest, 2021. 09. 09. – 2021-ben is elnyerte az éves Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyet a Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az Országház felsőházi termében került sor szeptember 9-én, és idén a rendezvény egyben a Gazdaság Ünnepe, az Alkotók Napja is volt. A pályázaton ezúttal a Party-Mix zöldségválogatás termékcsalád Grill csomagja és Piknik uzsonnacsomagja nyert díjat.

Fotó: Hartyanyi Norbert

A dél-alföldi régió meghatározó gazdasági szereplőjeként a DélKerTÉSZ évi 11,3 milliárd forintos zöldségárbevételével és körülbelül 50 ezer tonna zöldség forgalmazásával az élen jár. Ebből a szövetkezeti tagok által elért bevétel 2020-ban 10,8 milliárd forint volt. A frisspiaci termékekből a legnagyobb árbevételt paprikafélék értékesítéséből realizálták 2020-ban 12300 tonna értékesített mennyiséggel 6444 millió forint értékben, ami az összes értékesítés árbevételének 57%-a. Ezt követte a fürtös bogyós paradicsom 7196 tonnával és 1980 millió forinttal. A snackparadicsom termékcsaládból a tavalyi évben 1706 tonna 1335 millió forint értékben került értékesítésre.

A most díjjal jutalmazott Party-mix csomagokat is az említett paprikafélék és paradicsomfélék alkotják, vegyes csomagolásban. Ez kompakt és kényelmes megoldást jelent azoknak a fogyasztóknak, akik többféle zöldségterméket szeretnének vásárolni, azonban csak kis mennyiségben. Hazánkban is évről évre növekszik a kerti partik, grillezések népszerűsége, a járványügyi helyzet miatti korlátozások pedig csak fokozták ezt, hiszen az emberek szabadságérzetét valamelyest kielégítették a kerti sütögetések. A Party-mix zöldségválogatás termékcsalád termékei mind olyan zöldségválogatások, amelyeket a vevő önálló termékként is megvásárolhat – azonban csomagként praktikusan tud egyszerre friss paprikaféléhez és paradicsomhoz jutni kedvezőbb áron.

A termékcsalád egyedülálló a hazai piacon: frisspiaci zöldségek tekintetében hasonló válogatásokat nem készít egyetlen versenytárs sem. Ebből az egyediségből fakad, hogy a termékgyártás során a munkafolyamatok nem automatizálhatók, így rendkívül nagy a munkaerőigénye. Ez azonban nem jelent feltétlenül hátrányt. Figyelünk arra, hogy az innováció és a gépesítés ne menjen a már kiépült humán tőke rovására – így hiába válnak automatizáltabbá egyes munkafolyamatok, az ehhez hasonló, nagy kézimunkaigényű folyamatokhoz szükség van továbbra is a munkaerőre. Ezáltal a vidék munkaerő-megtartó képességét is támogatjuk – mondta el Nagypéter Sándor elnök.

Az elmúlt három évben jelentősen nőtt az értékesítés volumene; a 2020-as évben 183 ezer tálca Grill csomag került értékesítésre 130 millió forint értékben. A termékek átlagárát vizsgálva a 800 grammos terméket 820 forintért, az 1000 grammos kiszerelést 965 forintért tudták megvásárolni tavalyi évben a fogyasztók. A havi friss zöldségfogyasztáshoz viszonyítva a kifejezetten grillezésre vásárolt termékek még nem számottevőek, egyelőre egy szűkebb piaci rést szolgálnak ki. Az elmúlt öt évben közel 500 millió forintot realizáltak a Piknik uzsonnacsomag értékesítésből, ami több mint 1 millió tálcát jelent. Az elmúlt években a termékcsomag ára 570–650 forint között mozgott – míg Grill termékcsomagjaik árait tekintve inkább prémiumkategóriába sorolhatóak, a Piknik csomaghoz kedvezőbb áron juthat hozzá a fogyasztó.

Termékeik hagyományos beltartalmi értékeinek és ízvilágának megőrzése mellett a DélKerTÉSZ termesztéstechnológiájában is kiemelt figyelmet kap az innováció, így komplex integrált termesztésre alapozott biológiai növényvédelem mellett a termelés során törekednek a fenntarthatóságra és a környezetkímélésre. A díjnyertes Party-Mix Piknik uzsonnacsomag csomagolása az utóbbi évben változáson esett át környezetvédelmi szempontokból – a korábban használt, jelentős környezetterhelő hatású habtálca (EPS – expandált polisztirol) helyett a környezetkímélőbb pulp, más néven papírpép csomagolóanyagot használják fel. A Grill csomag esetén ugyanez praktikus alumíniumtálcát jelent, amit a kerti sütögetés során is felhasználható, hiszen tűzálló.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését. Fontos feladata, hogy segítséget nyújtson a fogyasztóknak a minőségtudatos választásban, hogy eszközrendszerével hozzájáruljon az egészségtudatos, energiahatékony termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez és forgalmazásához.

A DélKerTÉSZ-ről

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és közel 500 szövetkezeti tagjának – szentesi és a környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelőtevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő- és értékesítőszövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika) alkotják, de emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában