Jobban jár, ha mikroszkópos gyökérkezelésre megy

Az ön fogorvosának van operációs mikroszkópja? Mert ezzel a gyökérkezelés vagy a gyökércsúcs-sebészeti műtétek több mint 90 százalékban sikeresek. Anélkül nem, vagy csak sokkal kisebb siker érhető el.

A fogászatban olykor kimondottan érdemes nagyítást használni. Kétféle nagyítás létezik: az egyik a kezelőorvos fejére szemüvegszerűen illeszkedő, Magyarországon is elterjedt loupe, a másik a mikroszkóp. Ezek az operációs mikroszkópok orvosi/fogorvosi rendelőben alkalmazhatóak, ennek megfelelően keréken gurulnak (vagy esetleg falra szereltek) és hosszú, állítható karral rendelkeznek, hogy a páciens fölé tudjuk helyezni őket. A loupe használata korlátozott, a mikroszkópé azonban sokkal szerteágazóbb.

Jobban jár, ha mikroszkópos gyökérkezelésre megy

Vannak olyan beavatkozások, melyek mikroszkóp nélkül nem, vagy csak sokkal kisebb sikerességgel végezhetőek el. Ilyen beavatkozások például a gyökércsúcs-sebészeti beavatkozások (rezekció). A hagyományos, mikroszkóp nélküli rezekciók sikeressége 60–70 százalékos (több kutatás is fellelhető a témában), ám igen eltérő sikerességi mutatókkal: van 40 százalékos sikerességű, és van 70 százalékos is. Mindeközben a mikroszkóppal elvégzett mikrosebészeti endodonciai műtétek 90 százalék feletti sikerességet mutatnak (kutatások alapján 88–94 százalékos eredmények).

Ezen túlmenően például a fogágybetegséget megszüntető műtétek egy része is sokkalta sikeresebb lehet, ha az operatőr mindezt mikroszkóp alatt végzi. Természetesen nemcsak az ilyen különleges, bonyolult beavatkozásoknál használható, hanem egy sima gyökérkezelésnél is előnyt jelenthet, sőt, az igen görbült vagy részben elzáródott gyökércsatornák kezelésekor vagy betört gyökérkezelő eszközök eltávolításakor is a lehetőségek szélesebb tárházát kínálja egy operációs mikroszkóp.

Jobban jár, ha mikroszkópos gyökérkezelésre megy

Egy-egy digitális készülék, lenyomatvételt helyettesítő szkenner vagy CT-készülék sokkal látványosabb, és ezáltal nagyobb reklámértékkel bír. Valójában azonban ezek a gépek legtöbb esetben helyettesíthetők, például a fogtechnikusnál található szkennerrel, esetleg egy-egy röntgencentrumban vagy az egyetemen működő CBCT-vel. Ezzel szemben a mikroszkóp csak a beavatkozás alatt használható, így a fent kiemelt esetekben a mikroszkóp segítségével kevésbé látványos, de a páciens számára annál fontosabb eredmény érhető el.

A Smile Dent Fogorvosi Centrum szakorvosai operációs mikroszkóp segítségével is el tudják végezni a szükséges kezeléseket – az így végzett fogászati kezelések várható sikeressége magasabb, mint ami általánosságban, a hagyományos eljárásokkal elérhető.

Elérhetőség:

Smile Dent Fogorvosi Centrum
6724 Szeged, Teréz utca 14/b
Telefon: +36-70/703-4663
http://smiledent.hu

(X)
Jobban jár, ha mikroszkópos gyökérkezelésre megy

 

Hozzászólások

Vigyázat, átverős levelekkel csapják be a Nemzeti Közművek ügyfeleit
Annyi visszaélés történt az NKM nevében, hogy a szolgáltató felhívta a figyelmet a szükséges óvatosságra.
Az államfő Florin Citu ügyvivő pénzügyminisztert kérte fel kormányalakításra
Azt hitte az Oscar-jelölt színésznő, hogy átok ül rajta
Mert ugye egy színésznőnek sem mehet minden elsőre...
Több mint kétszáz szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki Nigerben
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt, akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra.
Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak
Szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával.
Miért eltérő a vírus halálos áldozatainak aránya még Kínán belül is?
Egyelőre nem állapítható meg biztosan, mennyire halálos kór az új koronavírus okozta tüdőgyulladás.