PR

2021.02.27. 08:00

Kárpitozzon házilag!

Műbőr, antik, klasszikus vagy éppen modern jellegű székét szeretné saját kezűleg újrakárpitozni? Nem lehetetlen küldetés! Kell hozzá némi kézügyesség, egy-két praktikus eszköz, és jó pár hasznos tanács.

PR

Virágkorát éli a régi, megunt, elhasznált bútorok otthoni újragondolása és -gombolása. Jóval olcsóbb, mintha újat venne, és az is elképzelhető, hogy régi bútora strapabíró darab. A szép kivitelezés feltételez némi gyakorlatot, de a rutin egyszerűbb felújítási munkálatokkal megszerezhető.

Először is szerezze be a kárpitozáshoz nélkülözhetetlen eszközt, a kárpitos tűzőgépet egy kárpitos kellékekre szakosodott szaküzletben. Ugyanitt kérdezze ki a szakembereket, ők milyen anyagot ajánlanak például az étkezőgarnitúrája székeinek huzatolásához.

A szivacsos ülőkével rendelkező szék felújítása sokkal kisebb falat, mint a rugósé, azt bízza inkább kárpitosra! Szivacs tekintetében a közepes keménység az ideális, ehhez 3-4 centiméter vastagságút válasszon! A textilanyagot a szék vázának anyagához, színéhez, stílusához igazítsa! Szatén, gobelin, selyem, szövött plüss anyagok gazdag tárházából válogathat, de mindez passzoljon otthona hangulatához, saját ízléséhez is. Az egyszínű, aprómintás szövet mutat jól a székeken, a nagy barokkminta kerülendő. A 2021-es év trendje az egyszínű kárpit – különösen a kék –vagy a két szín kombinációja, főleg a mustársárga-szürkével párosítva.
Székenként 140 cm széles szövettel számoljon, általában 70 cm–1 méter lesz a végleges anyagszükséglet – tanácsolja Palóczné Puskás Aranka, a Kárpitoskellék Kereskedés cégvezetője.

Szüksége lehet még cérnára, az antik bútor szegélyezésére használt díszszegre, díszszeg sorra, illetve bortnira, valamint a kiválasztott textillel bevont gombra – ezt a kellékes szaküzlet gombbehúzó géppel megoldja. A modern szövetekhez jól illik a most divatos üveggomb, amit a szék támlájára ajánlott rögzíteni.

A szivacs rögzítése után a kárpitot a szék ülőkéje alatt tűzze meg. A szövetet a simulási iránnyal megegyezően feszítse fel a székre. Ha a végeredménnyel elégedetlen, gyakoroljon, kísérletezzen, és kérjen tanácsot a hozzáértőktől!

KÁRPITOS KELLÉKKERESKEDÉS

Hódmezővásárhely, Dél u. 5.

Tel.: 06-62/246-719

Szeged, Lengyel u. 5.

Tel.: 06-62/426-468

Nyitvatartás:

H–P: 9–12-ig és 13–17-ig

Szo: 8–12-ig

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában