Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kávéforradalom a HÉT Kávézóban

Szenvedély és szerelem rejlik a HÉT Kávézó kávékülönlegességeiben. – Amennyiben én magam nem vagyok megelégedve a lefőtt kávé minőségével, nem adom ki a vendégnek. Minden szervírozott kávénkkal a tökéletes csésze elkészítésére törekszünk – mondta Szirmai István tulajdonos.
Két és fél hónapja nyílt meg a HÉT Kávézó a Horváth Mihály utca 7. alatt. – Az ötlet egy éve született. Adott volt a vendéglátás iránti vonzalom, a kávé iránti szerelem, és egy kép a fejemben: napernyő alatt ülök egy teraszon, emberek jönnek, és leülnek velem beszélgetni egy jó kávé mellett – mondta Szirmai István, a kávézó tulajdonosa, aki immár a pult mögött állva, művészi odafigyeléssel készíti nap mint a nap a kávékölteményeket.

Kávéforradalom a HÉT Kávézóban - GALÉRIA

A barátságos, családias hely varázsát a minőség, precizitás és szenvedély összhangja adja. A tulajdonos kifejtette: a HÉT Kávézó részese akar lenni a '90- es évektől napjainkig zajló gasztroforradalomnak, mely a borok és ételek mellett a kávékat is érinti. Elmondása alapján fontos cél, hogy a kávézás általuk a napi fáradt rutinból élménnyé emelkedjen, és a vendégek új, forradalmi ízharmóniákat tapasztalhassanak meg.– Szándékunk, hogy a potenciális ízvilágot, mely minden kávéfajtában más és más, gondos odafigyeléssel átadjuk a vendégeinknek, minél inkább megőrizve a kávészemek elemi aromavilágát – fejtette ki mottóját a tulajdonos.

A háromfős kiszolgáló személyzet minden tagja képzett szakember. Szirmai István és Visnjei Roland is barista tanfolyamot végzett, Onczay Levente idén lett Aeropress magyar bajnoki 3. helyezett. A coffee shop nem munka, hanem élvezet számukra. – Eredetileg közgazdász vagyok, nem azért lettem barista, mert nem tudtam jobbat kitalálni, hanem mert szerelem és szenvedély számomra – vallotta Szirmai István. A művészi kiszolgálás mellett a baristák szívesen kalauzolják a bizonytalanokat, és mesélnek is: a vendég - amennyiben igényli - pontos adatokat kaphat a kávéfőzés precíz menetéről, sőt még a farmról is, ahonnan az adott kávébab származik.

Kávéforradalom a HÉT Kávézóban - GALÉRIA

A tulajdonos kifejtette: minden nap 20-30 perces előkészülettel kezdődik. Folyamatos kóstolás mellett optimálisra állítják a gépeket, figyelembe véve még az időjárási viszonyokat is a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. A kóstolási folyamat egész nap tart a pult kiszolgáló oldalán, ugyanis minden rendelt kávé duplán készül. – Amennyiben én magam nem vagyok megelégedve a lefőtt kávé minőségével, nem adom ki a vendégnek. Minden szervírozott kávénkkal a tökéletes csésze elkészítésére törekszünk – fogalmazta. A kiszolgálók folyamatosan képzik magukat az újdonságok tekintetében. Vasárnap a budapesti Mantra Specialty Coffee Minibar baristája, Pálvölgyi Krisztián tartott nekik továbbképzést.

A hagyományos olasz ízvilágot kedvelő vendégek számára a kávézó állandó jelleggel kínál sötét pörkölésű, 100% arabica kávét. Szirmai István legfőbb szándéka azonban az intenzívebb ízvilágú, világos pörkölésű különlegességek megismertetése a forradalmi ízekre nyitott vendégekkel. A tradicionális olasz Don Cortez mellett ezért időszakonként váltakozva dél-amerikai, európai és afrikai ínyencségek kerülnek az espresso-kínálatba. Jelenleg kenyai kávékülönlegességgel várják a betérőket, mely világos pörkölésének és a precíz lefőzésnek köszönhetően intenzíven megőrzi jellegzetes paradicsomos ízvilágát.

Kávéforradalom a HÉT Kávézóban - GALÉRIA

Az espressok mellett kínai és japán teaspecialitások, a Pannonhalmi Bencés Apátság ásványvize, rózsás limonádé, kávé-koktélok, frappék és filteres kávékülönlegességek: Kenya Gakuyuni, Panama Bambito, Etiop Sidamo is várják a vendégeket. A kávézóban alternatív, hideg és meleg filteres kávékészítési technológiákat is alkalmaznak, melyek során a kávék aromáját Chemex, Aeropress, Hario V60, Iwaki cold dripper eszközökön keltik életre. – A minap bejött egy kaliforniai hölgy, és kért egy házi szirupból készült levendulás frappét. Este visszajött, és elmondta: egész nap arra várt, hogy ihasson még egyet – mesélte büszkén Szirmai István.

A kávézó vendégei számára véleményfalat is biztosít, ahol a régi és új látogatók megoszthatják élményeiket, benyomásaikat a helyről és a fogyasztott ínyencségekről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bivalypörkölttel és jubileumi kennyérrel ünnepelt a Varga Pékség

Működésének 20. évfordulóját ünnepelte szombaton a Mórahalmi Varga Pékség: bivalypörkölttel és… Tovább olvasom