PR

2020.01.17. 13:00

Kedves pályaválasztás előtt álló Diákok!

Tisztelt Szülők! Az alábbiakban bemutatjuk a szakképzés lehetőségeit, a megújuló rendszer alapjait, és segítséget nyújtunk a pályaválasztásban, a szakképzés labirintusában való eligazodásban.

A továbbfejlesztett szakképzési rendszerben az első időszakban az ágazati alapozás történik meg, majd tanulmányaid előrehaladtával választhatsz a különböző szakmák közül, így a számtalan karrierút közül a számodra legmegfelelőbbre léphetsz. A jó iskola- és pályaválasztással hosszú távon alapozhatod meg a jövődet! A megújuló szakképzés sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaihoz és a készségeihez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthasson el. Ha a szakképzést választod, nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartanod, hiszen a technikusok és a mesteremberek iránt mindig nagy a kereslet. Ha mestere szeretnél lenni egy szakmának, javasoljuk a szakképző iskolát, ha szélesebb körű tudást szeretnél, a technikumban a jövőd. Az alapszakmák oktatása iskolarendszerben folyik, amely során a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális partnerek, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatod el. Mind a szakképző iskola, mind a technikum ágazati alapoktatással indul, így ha meggondolod magad és váltani szeretnél a két iskolatípus között, az összehangolt ágazati tartalomnak köszönhetően az ágazati alapok megszerzése után ezt megteheted.

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikumi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat ugyanolyan óraszámban kell elsajátítanod, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőknek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyak közé. Az öt év elvégzése után egyszerre kapod kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

A szakképző iskola hároméves, itt képezzük a szakmák mestereit. Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás. A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál szerezheted meg a választott szakmádhoz kapcsolódó gyakorlatot. A szakképzésben részt vevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ. Mind a technikum, mind a szakképző iskola esetében változhatnak az ágazatok elnevezései a rendszer megújítása során.

A 2020/2021-es tanévtől lehetőséged van az orientációs osztályban (kód: 1207) megkezdeni középiskolai tanulmányaidat, ha még nem tudod eldönteni, mit is szeretnél tanulni, milyen szakmát válassz. Ennek az osztálynak a Szegedi SZC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája ad otthont. Ez alatt az egy év alatt különböző szakmákban próbálhatod ki magad, és megtudhatod, melyikben vagy a legjobb. Mentoraid segítenek téged az év folyamán abban, hogy számodra megfelelő képzést válassz, megismerd jobban készségeidet, képességeidet. A programban részt vevő csoportok létszáma 8–12 fő.

Ha 15–25 év közötti fiatal vagy, de még nem volt sikered az oktatásban, lemaradtál, nincs végzettséged, nehezen megy a tanulás, akkor neked kínál lehetőséget a Dobbantó program. Ennek keretében segítséget nyújtunk, hogy visszatalálj az iskolapadba és szakmát szerezz. Továbbá még egy új lehetőség a 2020/2021-es tanévtől: a Műhelyiskola. Itt tanműhelyekben zajlik a képzés, azaz valós körülmények között gyakorolhatod a szakmát mestered iránymutatása, segítsége mellett. Tanulmányaid folyamán mentoraid, pl. mestered, folyamatosan támogatnak, segítenek abban, hogy az adott szakmát el tudd sajátítani. A részszakképesítés megszerzésével pedig már munkába is állhatsz.

(x)

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is, hiszen a jövőd itt kezdődik!

Sikeres pályaválasztást kívánunk: a Szegedi Szakképzési Centrum iskolái

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában