PR cikk

2021.11.22. 08:00

Kezeletlen fognak húzás lesz a vége!

Tudja, miért javasolt félévente bejelentkezni fogászati ellenőrzésre? Mert a kezelésre szoruló fog fájdalmas tünet hiányában sokáig észrevétlen maradhat, miközben szövődményei súlyosan károsítják az egészséget.

delmagyar.hu

Forrás: Dreamstime

A nem várt fellángolással jelentkező fogfájással nehéz sokáig kibírni. De a hirtelen érkező kínokat nem kell megvárni!

Fotó: Dreamstime

Súlyos szövődmények

A gócos, gyulladt fog csendes problémaként is nagy rombolást okozhat a szervezetben. Idült, betokozódott gyulladásként akár a test távolabbi pontjain is komoly kóros folyamatokért lehet felelős: szívbetegségeket, vesegyulladást, ízületi panaszokat, bőrgyógyászati betegségeket, foltos hajhullást, szemészeti elváltozásokat idézhet elő.

Góckutatás indul!

Ha a szervezet rendellenességet jelez, például a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, góckutatásra van szükség; ehhez megkerülhetetlen első körben a fül-orr-gégészeti, a fogászati vizsgálat, illetve nőknél a nőgyógyászati kivizsgálás.

A fogbél gyulladása rendkívüli fájdalommal jár. Kezelés hiányában a fájdalom megszűnése után krónikus gyulladás alakul ki, amely nem okoz tüneteket, így a beteg úgy véli, minden rendben van. Ezért is javasolt félévente a fogászati kontroll, ha szükséges, a röntgen is.

Fotó: Dreamstime

Kellemetlen tünetek

A kezeletlen gyulladásnál a bakteriális túlsúly miatt ínyduzzanat alakulhat ki. De akár több napig tartó kezelést igénylő duzzanat is képződhet. Az sem kizárt, hogy az ínyen sipoly keletkezik. Ilyen esetekben leginkább már csak foggyökérkezeléssel vagy foghúzással orvosolható a baj.

A gyulladáson kívül a kellemetlen szájszag is kezeletlen fogra utalhat, bár ennek hátterében az akár éveken át tartó, ugyancsak a fogveszteség kockázatával járó fogágybetegség is állhat.

Újabb tünet a rágási nehézség: a gyulladt, fájdalmas fog megnehezíti az étkezést, továbbá a rágás során előnyben részesített másik oldali fogazat túlterhelése is kialakulhat. Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy a letört vagy elszuvasodott koronájú fog nem kevés esztétikai problémát is okoz.

Fotó: Dreasmtime

A prevenció ereje

Nem túlzás kijelenteni: a rendszeres kontroll nemcsak a fogakat menti meg, hanem a szervezet egészségét is segít fenntartani. Az elhanyagolt fogak okozta szövődmények gyakran visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el a szervezetben.

A Teréz utcai Smile Dent Fogorvosi Centrum előre egyeztetett kontrollvizsgálatain a páciens egyénre szabott szájhigiéniai tanácsokat kap. A szegedi magánrendelő szakembereivel valamennyi fogászati területet lefedi: fogszabályozás, gyermekfogászat, esztétikai fogászat, parodontológia, szájsebészet, implantológia, helyreállító kezelések (tömések, gyökérkezelések, fogpótlások készítése) áll a páciensek rendelkezésére.

Információ és időpontfoglalás

telefonon: 06-30/960-4410 vagy 06-70/703-4663,

e-mailben: [email protected] vagy a honlapon

Dr. Komlósi Laura

(x)

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában