AZ ÁGOTA KÖZÖSSÉG A HAZAI GYERMÉKVÉDELEM SZEMLÉLETVÁLTÁSÁT IS ALAKÍTJA

2021.07.22. 08:00

Már egy évtizede szolgálják a családból kiemelt gyermekeket

Feltétlen szereteten alapuló, személyre szabott törődés – ezt a szemléletet képviseli a hazai gyermekvédelmi szakellátásban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A szervezet csaknem háromezer munkatársa elkötelezett abban, hogy a traumákat átélt, gondozásba vett apróságok és fiatalok számára szeretetteljes, befogadó közeget teremtsenek. Idén éppen tíz éve annak, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye létrehozta gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszerét, amely azóta az ország legnagyobb szakellátást biztosító szolgáltatójává vált.

PR cikk

Az idei a 24. ÁGOTA tábor, amit a gyerekek úgy hívnak: 10 nap mennyország.

– Engem a saját szüleim motiválnak. Rossz példák, és ezt szeretném elkerülni. Én soha nem szeretnék olyan lenni, mint ők. Az motivál, hogy egy normális családot, normális közeget tudjak majd kialakítani, megfelelő anyagi körülmények között természetesen – mondja a 20 éves Alex, aki Bács-Kiskun megyében, lakásotthonban él, utógondozottként. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, diplomás ápoló lesz – ő az egyike annak a sok száz fiatalnak, akiket a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató „nevelt fel” a saját családja helyett. A hozzá hasonló gyermekek számára a nevelőszülők, a gyermekfelügyelők, a pedagógusok és a szociális szakemberek jelentik a biztonságot, ők teremtik meg az értelmi, érzelmi és lelki fejlődéshez szükséges feltételeket.

A Szent Ágota 2011. július 1-jén kezdte meg hivatalosan ezt a munkát. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi feladatellátását kormányzati felkérés előzte meg. Ezzel az egyházmegye által felvállalt új szolgálattal teljesedett ki az ÁGOTA közösség tevékenysége, amelyben az állami feladatot átvállaló szolgáltató és az egyházmegyével negyed százada szorosan együttműködő ÁGOTA Alapítvány karitatív munkája egymástól függetlenül, de egymást segítve dolgozik a családjukból kiemelt gyermekekért.

– Az egyházmegye szerényen, de tudatosan vállal sok területen közszolgálatot. E feladatok közül kiemelkedik a gyermekvédelem. Mindezt azért tudjuk a Szent Ágota segítségével megtenni, mert olyan munkatársaink vannak, akik valóban nagy elkötelezettséggel és szakmailag kiváló minőségben teszik a dolgukat

fogalmaz dr. Kiss-Rigó László megyés püspök azon a rendezvényen, amelyen a fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a szervezet.

Dr. Kiss-Rigó László különdíjat ad át pályázati sikeréért Bencze Alexnek

Köszönet, hála és felelősség

– Hálával kell visszatekintenünk arra, ami velünk történt az elmúlt tíz évben. Köszönettel tartozunk az alapítónak, hogy végezhetjük ezt a szolgálatot, és a kormányzat szellemiségét képviselő szakállamtitkárságnak is, mert velük együttműködésben beteljesedni látszik, amit elkezdtünk – mondja az évforduló kapcsán Kothencz János. A gyermekvédelmi szolgáltató főigazgatója szerint hálát kell adni azokért az emberekért, társakért, akik velük tartottak ezen az úton, de a legfontosabb köszönet és hála a gyerekeké, akik bizalmat képesek adni a felnőtteknek. Ezekről a gyerekekről gondoskodni óriási felelősség, mert többségük traumával érkezik: bántalmazás, elhanyagolás, a szülők veszélyeztető életmódja vagy tragédia áll a döntés mögött, amely kiemeli őket a családi környezetből. Az életút, amelyen addig keresztülmentek, nem teszi könnyűvé számukra azt, hogy a felnőtteknek feltétlen bizalmat adjanak. Úgy kell szeretni őket, hogy képesek legyenek szeretni másokat – fogalmazza meg a feladatuk lényegét.

A bizalom építése a sikeres gondoskodás kulcsa

A gondoskodás tehát felelősség, amelynek mindent átható alapja a szeretet, ugyanakkor tudatos munkára is szükség van – folytatja a gyermekvédelmi szakember, majd hozzáteszi: az elmúlt tíz évben sokat tettek ezért, hogy a felügyeleti, szolgáltató típusú gyermekvédelmi ellátással szemben a személyre szabott, törődő hozzáállás jellemezze ezt a munkát.

– Mi létrehoztunk egy olyan terepeutikus alapú pedagógiai rendszert, amely egyszerre képes fejleszteni a gondoskodásban élő fiatalok bizalomképét, segít feldolgozni a traumákat és egészséges jövőképet alkotni bennük. Ez bárki számára elérhető, teljes ellátási területünkön. A nevelőszülői hálózatban, illetve a lakásotthonokban nevelkedő gyermekeink számára is megteremtettük az ingyenes sportolás lehetőségét, élményt adó programok sokaságát szervezzük, innovatív gyógypedagógiai fejlesztéseket biztosítunk, pszichológus csoport szolgálja a gyermekeket és a velük foglalkozó felnőtteket egyaránt, tudatosan fejlesztjük a környezetvédelem iránti érzékenységet, hangsúlyos a bűnmegelőzési munkánk, valamint a lelki támogatás, a pasztoráció. A pasztorációs jelleg természetes része az egyházi fenntartásnak, ugyanakkor nincs kötelező hitoktatás – összegzi az elmúlt évek legfontosabb eredményeit a főigazgató.

Kothencz János szerint a gyermekvédelem szolgálat.

A nevelőszülők munkája társadalmi érdek

– Ezeknek a gyerkőcöknek minden egyes nap veszteség, hogyha nem úgy foglalkozunk velük, ahogy kell. Azt gondolom, hogy a Szent Ágotának talán az a legfontosabb titka, küldetése, hogy a gyermekek érdekében soha nem ismer megalkuvást – ezt már Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára fejti ki arról a hozzáállásról, amellyel az egyházmegyei szolgáltató végzi a feladatát. Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. A szakpolitikus szerint óriási eredmény, hogy ma már a gyermekek döntő többsége nevelőszülőkhöz kerül.

A szakemberek szerint a nevelőszülői hivatás még mindig nem eléggé ismert a társadalomban, bár a munkájuk pótolhatatlan. Ők azok, akik a gondozásba vett gyermeket saját otthonukba fogadják és teljes körűen ellátják: így járulnak hozzá a testi, lelki, érzelmi fejlődésükhöz. Segítik a traumák feldolgozását, reális jövőképet igyekeznek építeni bennük úgy, hogy képesek legyenek a helyes családi minták elsajátítására, követésére. A nevelőszülők ebben a felelősségteljes feladatellátásban egyszerre számíthatnak a kormány és a szolgáltató támogatására: ez a hivatás 2014 óta minősül foglalkozatási jogviszonynak, és beleszámít a nyugdíjba is.

A nevelőszülőt a nála elhelyezett gyermekek után nevelési díj, valamint a család havi költségeinek fedezésére ellátmány illeti meg. Ha a gondozásába került gyermek 2 év alatti, jár a gyed is.

A Szent Ágota szervezetében egész rendszere van a nevelőszülők által igénybe vehető többletjuttatásoknak, illetve az ingyenes szolgáltatásoknak. Ezek a tehetséggondozást vagy a különleges szükségletű gyermekek fejlesztését éppúgy érintik, mint a tanulmányokhoz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését vagy a szabadidő hasznos eltöltését. Jelenleg 1890 nevelőszülőt foglalkoztatnak, de folyamatosan várják soraikba azokat, akik elhívást éreznek ez iránt a nemes szolgálat iránt.

Bozó Zoltánné fiatal felnőtt kora óta nevelőszülő.

Otthonra találnak a gyerekek

– Ha jól számolom, eddig 30 gyerekem volt, ebből gondoztunk haza, adtunk örökbe, most 7 van nálam, tavaly egy hármas testvérsor majd egy ikerpár érkezett – mondja Kósa Mihályné Zsuzsa, aki nagycsaládból származik, 13-an voltak testvérek, innen ered a gyermekek iránti gondoskodó szeretete.

– Nagyon sokat segítettem anyukámnak a kicsikkel foglalkozni, beleszülettem ebbe, nekem nem furcsa, hogy öt-vagy hat gyerek játszik körülöttem. Férjemmel közös egyetlen fiunk már önálló életet él, ő 11 éves volt, amikor az első családjából kiemelt gyermek ide érkezett, de a mai napig foglalkozik a nevelt gyerekekkel – mondja a csanyteleki nevelőszülő. Hozzátette, sok segítséget kapnak a szolgáltatótól, nevelőszülői tanácsadójuk – ha szükséges – hetente jön, ha gondjuk van, hozzá bármikor fordulhatnak.

Bozó Zoltánné Ibolya nevelt testvéreivel együtt nőtt fel, ugyanis édesanyja is nevelőszülő volt. Anyukája hirtelen halála után – bár ekkor már családot is alapított – korábbi testvérei nevelt gyerekei lettek. Azóta, vagyis 1993 óta a gyerekek körül forog az élete, már több mint húsznak egyengette az életét. Jelenleg a pici babától a fiatal felnőttig minden korosztály él a házukban. Aki ebben a családban nőtt fel, azzal máig tartja a kapcsolatot, ahogy ő fogalmaz: senkinek nem engedi el a kezét. A nevelt gyerekei közül többen itt laknak a környéken, a most vele élők azt tervezik, hogy megveszik a szomszédos házakat, és később majd ők vigyáznak rá.

Ibolya elmondta: az elfogadás, a szeretet és a tisztelet tartja össze a családjukat.

– A legszebb dolog ebben a hivatásban, hogy otthont, szeretet, odafigyelést tudok adni annak, aki korábban ezt nem kapta meg. A gyerekek a legkisebb jóért is nagyon hálásak – vallja a tömörkényi asszony.

Kósáné Zsuzsa gondoskodó szeretetét eddig már 30 gyermek tapasztalta.

A nevelőszülői család is család

A példák is mutatják, hogy a legjobb megoldás a családjából kiemelt gyermek számára, ha szerető családba kerül. Ezért van szükség új nevelőszülőkre.

– A gyermek szükségletét figyelembe véve biztosítjuk az otthont nyújtó ellátást. A testvéreket igyekszünk együtt tartani – fogalmaz Kothencz János. A nevelőszülőnek ugyanakkor tisztában kell lennie azzal, hogy átmeneti segítséget nyújt. Ebben a nevelésbe vételben a gondoskodása addig tart, amíg a gyermek sorsa megnyugtatóan nem rendeződik. Sikeres hazagondozás esetén visszakerül vér szerinti szüleihez. Amennyiben ez nem lehetséges és a jogszabályi feltételek fennállnak, örökbefogadás útján lehet új családja a gyermeknek. Ugyanakkor megtörténhet, hogy az önálló életre a nevelőszülő készíti fel.

Támogatják sorstársaikat

Ez utóbbira jó példa Bereczki Tímea és Anikó. Timi egyéves korában került Seres Antalhoz és feleségéhez, nem sokkal később követte őt húga, Anikó.

A testvérek elválaszthatatlanok, mindent megbeszélnek egymással és bármikor támaszai is egymásnak. Anikó most érettségizett, elvégzi az ötödévet jelenlegi iskolájában és jövőre felvételizik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, mert katona szeretne lenni. Timi már elköltözött otthonról Szegedre, szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem hallgatója lesz védőnői szakon. Mindketten hálásak a sorsnak, hogy családra leltek, és hogy az ÁGOTA közösség tagjai lehetnek. A lányok már önkéntesként segítik sorstársaikat, hogy példát mutatva támogassák a hozzájuk hasonló helyzetben nevelkedőket.

A jövő célja: belső minőséget építeni

Az elmúlt tíz év nemcsak múltat, hanem a jelenben adott tennivalót is jelent a szervezet számára, hiszen az ellátási terület csaknem az egész országra kiterjed. – Az elkövetkező tíz évben a belső minőségre kell összpontosítanunk. Kiemelt feladat, hogy a gyermek- és lakásotthonokban élőkre jobban ráirányítsuk a figyelmet, mert róluk talán kevesebbet beszélünk a nevelőszülőknél gondozásba helyezett gyerekekhez képest.

Feladatunk, hogy jobbá tegyük ezeknek a fiataloknak az életét. Gyönyörű hivatás a miénk, és minden nap hálát adhatunk a Jóistennek, hogy velük törődve, nekik reményt adva szolgálhatjuk mindannyiukat

foglalja össze a jövőre vonatkozó legfontosabb terveket Kothencz János.

A Szent Ágota számokban:

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató az ország 13 megyéjében van jelen. A gondoskodására bízott közel 7 ezer gyermek 90 százaléka nevelőszülőknél, 10 százaléka pedig a szervezet által fenntartott 31 gyermek-, illetve lakásotthonban él. Munkatársainak száma megközelíti a háromezret, közülük csaknem kétezer fő nevelőszülő.

 

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában