PR-cikk

2020.11.20. 13:38

Mi az energetikai tanúsítvány?

Ez egy olyan dokumentum, melynek lényege, hogy információt ad egy adott ingatlan energetikai jellemzőiről, energiafelhasználásáról.

Kép forrása: pixy.org

 

Kép forrása: pixy.org

Az energetikai tanúsítvány már kötelező eleme az adásvételi és bérbeadási szerződéseknek, illetve energetikai pályázaton sem lehet indulni ennek elkészíttetése nélkül.

Magyarországon 2012-től tették kötelezővé uniós szabályozásnak eleget téve.

Az Európai Unió 2002-ben adott ki egy iránymutatást a tagállamok felé, melyben az ingatlanok energiahatékonyságát szabályozzák, és a jövőre nézve célul tűzte ki a közel nulla energiaigényű ingatlanok építését. 2020-tól megújuló energiát nem használó épület nem is épülhet. Megújuló energiaforrásnak tekinthető a napelem, napkollektor, hőszivattyú.

Hogy Magyarország eleget tegyen az Unió követelményének, 2012. január 1-től kötelezővé tette az energetikai tanúsítványok kiállítását ingatlan eladása esetén, majd 2013-tól pedig a bérbeadásoknak is elengedhetetlen kelléke lett. Mindezt az épületek energetikai tanúsításáról szóló 176/2008 (VI. 30.) számú Kormányrendeletben szabályozta le.

A jogszabály az elmúlt években számos frissítésen esett át, így ma már nem az az energetikai tanúsítvány, mint 8 évvel ezelőtt.

Kezdetben csak ingatlaneladáshoz kellett a tanúsítványt elkészíttetni, illetve nem is volt szükség annak hitelesítésére, ezért azok a tanúsítványok, melyek az első évben készültek, ma már érvényüket veszítették. 2016-ban újabb fordulópont következett a tanúsítás pályafutásában, hiszen ekkortól változtatták meg a besorolási kategóriákat, illetve bővítették is kettővel. Azonban lényeges dolog a korábbi változtatáshoz képest, hogy az eddig elkészült tanúsítványok továbbra is érvényesek, ha azokat az ingyenesen letölthető pótlappal aktualizálják.

Energetikai tanúsítványra tehát 3 esetben lehet szükségünk, ezek az ingatlaneladás, ingatlan-bérbeadás, illetve energetikai pályázaton való részvétel esetén. Amikor ingatlanunkat eladjuk vagy bérbe adjuk, az adásvételi, illetve a bérbeadási szerződésben fel kell tüntetni a tanúsítvány hitelességét jelző HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) számot. E nélkül szerződésünk hiányos, alá nem írható.

Az említett HET számot nem a tanúsítást végző szakember adja, hanem a számítások elvégzését követő feltöltés alkalmával a központi rendszer generálja. Ez a központi rendszer az Országos Építésügyi Nyilvántartás, melynek adatbázisa az összes eddig elkészített és hitelesített tanúsítványokat tartalmazza. Innen kérhető le a már említett pótlap is, illetve ha meg szeretnénk győződni tanúsítványunk hitelességéről, azt is itt tehetjük meg. A szolgáltatások ingyenesek, csupán ügyfélkapus belépést kívánnak meg.

Az energetikai tanúsításról szóló jogszabály szabályozza, hogy ki az, aki energetikai tanúsítást végezhet. A tanúsítást végző szakember mérnöki végzettséggel rendelkezik, és neve szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékében. Ha biztosra szeretnénk menni, a kiválasztott energetikus az említett Kamara honlapján leellenőrizhető, hogy biztosan rendelkezik-e a tanúsítás elvégzéséhez szükséges jogosultsággal.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy mennyi lehet a tanúsításért elkérhető díj maximuma. Ez a következőképpen szól: „A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint”. Sokszor felmerül a kérdés, hogy kinek is a kötelessége a tanúsítvány elkészíttetése, illetve annak költségének fizetése. Minden esetben az eladó/bérbeadó az, akinek a szerződés aláírásáig prezentálnia kell a dokumentumot, illetve neki kell annak díját megfizetni. Azonban ettől eltérően is meg lehet oldani a tanúsítás kérdését, viszont arról mindenképpen ajánlott írásban rendelkezni a későbbi nézeteltérések elkerülése végett.

Arról már esett szó, hogy ki is végzi a tanúsítást, most nézzük, mit is kell energetikai tanúsításon érteni. Az energetikai tanúsítás a tanúsító szakember megbízása után az adott ingatlan energetikai felmérésével folytatódik. Ez az esetek többségében személyes jelenlétet igényel, de ma már van megoldás a tanúsítás online elkészítésére is, amikor a tanúsító nem megy ki az ingatlanhoz. Helyszínin felmérés alkalmával a szakember az ingatlant energetikai szempontok szerint vizsgálja meg, és végez méréseket annak megfelelően. Energetikai szempontból az ingatlanban meg kell vizsgálni a fűtésrendszert, a meleg víz előállítását szolgáló rendszert. A falakat, nyílászárókat, a padlás- és pincefödémet, lapos tetőt, árkádokat, talajon fekvő padlót, amiket együttesen határoló szerkezeteknek hívunk. Az ingatlanról alaprajzot készít a helyszínen, de azt a tulajdonos oda is adhatja, amennyiben rendelkezésére áll.

A helyszíni felmérés után a tanúsító már irodai keretek között mérnöki számításokat végez a mért és kapott adatok alapján. A számítások elvégzéséhez a mérnökök részére különböző programok állnak rendelkezésükre. Ha nem is ugyanazzal a programmal számolnak, de lényegi szempontból mind egyforma, és a központi adatbázisba feltöltött dokumentumok is egységesen néznek ki.

Az energetikai tanúsítványok nagyságrendileg 10 oldalasak. Első oldaluk az Összesítő lap, mely a lényegi információkat tartalmazza. Ezen találhatóak az ingatlan, a tulajdonos és a tanúsító adatai. A HET szám is a főoldalon kap helyet a fejlécben. Az első oldalon szükséges egy fényképet is elhelyezni a tanúsított ingatlanról. Továbbá nagyon fontos még, hogy az első oldalon találhatjuk az ingatlan korszerűsítésére vonatkozó javaslattételt is. A jobb felső sarokban egy QR-kód is található, mellyel a tanúsítvány digitális változatához jutunk.

A többi oldalon a számítások vannak részletezve, illetve fényképek az ingatlanról, valamint a javaslattétel megismétlése.

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben az ingatlanban energetikai szempontból nem történik felújítás.

Gáspár Dániel energetikai szakértő

FAGA Energetika

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában