Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Minőségi alvás, jobb koncentráció - emberközpontú világítás

Egy-egy álmatlanul töltött éjszaka nagyban befolyásolhatja aznapi tevékenységünket. Alvásunk színvonalát, életminőségünket javíthatják már az olyan mesterséges fények is, amelyek imitálják a természetes világítást.

A természetes fényt lehet, hogy nem vesszük észre, de nagyon nagy szerepet játszik életünkben. A fény nagy hatással van a koncentrációra, hangulatunkra és pszichés jólétünkre. Nem mindegy, hogy milyen világításnál pihenünk, tanulunk, mozgunk. Az alváshiány nagyban befolyásolhatja másnapi teljesítményünket. Amennyiben szervezetünk nem termel megfelelő mennyiségű melatonint, elalvásunk nehézkes, az éjszakai alvás nem pihentető. A természetes reggeli fény kortizoltermelésre ösztökéli testünket, ezzel segíti ébredési folyamatainkat, növeli aktivitásunkat. A lemenő nap fényének színhőmérséklete pedig a melatonin termelését serkenti, mely az alvási ciklusunk fenntartásáért felelős.
 
Minden tevékenységhez más fény passzol

A legújabb világítási trendek visszaadják a természetes fényeket színárnyalatban és ritmusban is. Az „emberközpontú világítás" célja az, hogy növelje a komfortérzetet, javítsa az egészséget.

‑ A fény különféle színárnyalatainak és intenzitásának változtatásával különbözőképpen tudunk hatni az emberi szervezetre. A változtatható fehér árnyalatú LED-világítótestek alkalmazása lehetővé teszi a felhasználóknak a színhőmérséklet tetszőleges beállítását a teljesítőképesség maximalizálása érdekében – tudtuk meg Mesterházy Csabától, a Ledium Kft. ügyvezetőjétől.
 

A „Tunable White" (változtatható fehér) világítás lényege, hogy többféle színárnyalatú LED-ek fényének különböző arányú keverésével állítják elő a fehér rengeteg tónusát. A technológiától függően ez történhet piros, kék + széles sávú zöld LED-ek használatával. Általában többféle színhőmérsékletű LED-eket szerelnek a lámpatestbe, és ezekből bármilyen fehér árnyalat kikeverhető a gyertyafénytől a déli napsütésig.

Előnyösen használható a tanulás vagy üzleti tevékenység hatékonyságának javítására is, ám irodák, kórházak is alkalmazzák már a világ több országában. Pozitív hatással van a tanulásra és a hallgatói figyelemre. Ha a tanórák során a világítás színhőmérsékletét a déli napfényhez hasonló színre állítják be, a figyelem és koncentráció időtartama hosszabb, ezáltal az új tananyag elsajátítása is könnyebb a diákok számára.
 
Irodai megvilágítás a napszaknak megfelelően

Általános tapasztalat, hogy segít a gyógyulásban és javítja az általános közérzetet. Egy kiterjedt kutatás megerősítette, hogy az állítható fehér LED-fény javítja és felgyorsítja a beteg gyógyulását, különösen olyan betegeknél, akik kevés időt töltenek természetes fényben. Továbbá a nappali fény imitálása egészségügyi előnyökkel jár azon orvosok és ápolók számára, akik éjszakai műszakban dolgoznak. Az éjszakai ébrenlét általában a dolgozóknál az életritmus felborulását okozza, ami súlyos egészségügyi következményekhez vezethet.

A „Tunable White" LED-világítás megoldást kínál ezekre a problémákra. A megfelelő minőségű fény nagyon sokat tud dobni a hangulaton vagy a munkakedven. Telepítése egyszerű, az élmény megfizethetetlen!

Színek a fehér mellé

Az intelligens rendszerek természetesen az állítható fehér árnyalatok mellett a szivárvány minden színében is tudnak világítani, és a széleskörű vezérelhetőség, automatizmusok mellett játékokkal, filmekkel, zenékkel is szinkronizálhatók hamarosan.

 

A „Tunable White" LED-világítás megoldást kínál ezekre a problémákra. A megfelelő minőségű fény nagyon sokat tud dobni a hangulaton vagy a munkakedven. Telepítése nem ördöngösség, és az élmény megfizethetetlen.

Részletek: www.ledaruhaz.hu
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom