Egészséges táplálkozás

2019.10.07. 01:01

Mit ehetnek az idősek – Szegeden?

Valóban élhetünk 120 évig, ha helyesen táplálkozunk? Vagy nem elegendő a helyes táplálkozás, és más szabályokat is be kell tartani? Egyáltalán akarunk-e 120 évig élni? Akármi is a válasz a fenti kérdésekre, biztosan jobban járunk, ha odafigyelünk az étkezésükre idősebb korban (is), sőt az sem árt, ha a fiatalabbak tisztában vannak azzal, hogy milyen étrend szolgálja az idősebbek egészségét.

Nem igaz, hogy egyszerű a képlet, és az időseknek ugyanarra kell odafigyelni, mint a fiatalabbaknak. Ahogy a gyermekek optimális étrendje sem egyezik meg a felnőttekével, úgy az idősek esetében is vannak eltérések. Íme néhány szempont, melyekre érdemes odafigyelni:

1) Lecsökkent energiaigény

Idős korban kimutathatóan csökken a szervezet energiaigénye, amit tetézhet a mozgásszegény életmód, ezért az idősek étrendjében tudatosan csökkenteni kell az ételek energiatartalmát mintegy 20-25%-kal! A túl sok energiabevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez és az ezekkel együtt járó járulékos problémákhoz vezethet.

Javaslat: növelni kell a levesek, főzelékfélék, nyers növényi alapanyagok részarányát! Tudatosan figyelni kell az energiabevitelre. A zsírmennyiséget a soványabb fehérjeforrások alkalmazásával lehet csökkenteni.

2) Megváltozott ízérzékelés

Idős korban gyengül a szájban található ízlelőbimbók működése, nem érzik az idősek annyira a sós és édes ízeket, ezért indokolatlanul sok sót és édességet fogyasztanak. A túlzott sómennyiség érrendszeri betegségekhez, a sok cukor pedig az előbb említett elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

Javaslat: annak érdekében, hogy az ételek ízesek legyenek, érdemes több fűszernövényt használni. Az édességek fogyasztása sem tilos, de a vajas-cukros édességek helyett a gyümölcsös, túrós édességek fogyasztása javasolt. Még a csokoládé sincs tiltólistán, hiszen nem egy értékes összetevőt tartalmaz!

3) Folyadékbevitel

Szintén a száj átalakult érzékelése miatt az idősek a szomjúságot sem érzik annyira, ezért kevés folyadékot fogyasztanak. Sokkal könnyebben megfeledkeznek a rendszeres ivásról, a kiszáradás pedig végzetes lehet ebben a korban.

Javaslat: Nagy folyadéktartalmú ételek fogyasztásával könnyebb biztosítani a megfelelő folyadékmennyiséget. Erre kiváló a főzelék, a leves, a gyümölcsturmix. Szívesebben isznak, ha nem mindig vízzel, hanem teával, gyümölcslével, limonádéval kínáljuk őket.

4) Változatos étrend

A fehérjeigény is megváltozik némileg idős korra, a vitamin és ásványianyag-igény viszont nem! A változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítaná ugyan az időseknek is a megfelelő nyomelembevitelt, ám ennek sokszor gátja, hogy az idősek csak a kedvenc ételeiket fogyasztják, könnyebben válnak a megszokások rabjává, így táplálkozásuk egyoldalúvá válhat. Például a csontok rugalmassága és szilárdsága kardinális kérdés az idősek szempontjából, ám a csontszövet anyagcseréje nagyon bonyolult folyamat. Nem oldható meg az egészsége egyetlen anyag, a kalcium fogyasztásával, az erős csontokhoz más nyomelemek is szükségesek. Ezért fontos a változatos, kiegyensúlyozott étrend.

Javaslat: Ne akarjuk az időseket sokkolni ismeretlen ételekkel, ám a jól ismert ételeikbe „csempészhetünk” olyan alapanyagokat, melyek változatossá teszik azokat.

5) Bélrenyheség

A bélrenyheséggel sokan küzdenek idős korban. Ennek oka a kevés mozgás, a kevés bevitt folyadék és a rostszegény étrend, amit sokszor hagyományosnak hívnak, ám inkább a közelmúlt örökségének tekinthető.

Javaslat: fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonatermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket!

6) Betegségek szerepe

Az idősek optimális étrendjét sokszor erősen befolyásolják korábbi vagy meglévő betegségeik. Cukorbaj, epebaj, érelmeszesedés, vérnyomásproblémák, ezekre mind-mind tekintettel kell lenni! Például a gyenge fogazat sokszor megnehezíti az egyébként nagyon egészséges nyers gyümölcsök és olajos magvak fogyasztását.

Javaslat: Konzultáljunk dietetikussal, hogy az egyes betegségek esetén minek a fogyasztása ajánlott, és minek nem. Próbáljuk az egyes akadályokat alternatív módon áthidalni! Például, ha a csontozat épsége miatt fontos lenne az adott idős ember számára az olajos magvak fogyasztása, de nem bírja megrágni, akkor tejes turmixban el tudja fogyasztani. Általános szabály, hogy akármit is eszik az idős ember, inkább egyen naponta többször, de egyszerre kevesebbet, hogy ne terhelje meg az emésztőrendszerét!

7) Hol egyenek az idősek?

Természetesen az lenne a legjobb, ha az idősek számára a népes és szerető család főzne, míg ők élvezik a jól megérdemelt pihenést egy dolgos életszakasz után. Ezzel szemben sokkal gyakoribb, hogy a nagymama főz a fiatalabb generációk számára. Ez sem rossz megoldás, amíg ezt szívesen teszi és van hozzá ereje. Hosszú távon viszont az ebédrendelés a jó megoldás. Míg a kicsik számára a legtöbb étteremben van külön gyerekmenü, addig a nyugdíjas menü nem terjedt el. Pedig az éttermek vagy ebédszállítók biztosan növelhetnék a forgalmukat, ha az idősebb generációkra is figyelnének!

Az ételkiszállítók honlapjain a nyugdíjasok több akadályba is ütközhetnek. Például a rendelési felület számukra nagyon bonyolult. Az apró betűkkel írt ebédrendelős honlapokat sem a nyugdíjasoknak találták ki, ráadásul a közkedvelt haverkodós-tegezős hangnem miatt is visszariadhatnak.

A szegedi ételkiszállítók között egyedül a Pokerfood oldalán találtuk nyomát annak, hogy külön figyelmet fordítottak a nyugdíjasok szempontjaira. Ezen az oldalon különálló egyszerűsített rendelési felület áll a nyugdíjasok rendelkezésére, ahol kifejezetten a számukra összeállított négyféle menüből választhatnak elfogadható árú ebédet. A Pokerfood honlapján nemrég bevezetett újításokat nyugdíjas megrendelőik javaslatai alapján valósították meg.

Elérhetőségek:

+36-20/563-7189

 

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában