PR

2021.03.23. 14:55

Napi egy birsalma elfogyasztása fedezi a szükséges C-vitamin bevitelt

delmagyar.hu

A birsalma egy nagyon különleges gyümölcs, amelyből igazán különleges ízvilágú fogások készíthetők, még a csak egy egyszerű kompótról is van szó. Nem beszélve arról, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, amelynek hála rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. Mivel a birsalmafa kifejezetten alacsony igényű, gyakorlatilag bárhol megél, így akár saját C-vitamin forrást is ültethet a kertjébe.

Bár egy kicsit kemény és savanykás is, így első körben nem ez válik a gyerekek kedvenc gyümölcsévé, ám amint készül belőle valamilyen finomság a konyhában, rögtön felkerül a favoritok közé ez a nem mindennapi gyümölcs. Ráadásul olyan jótékony hatásokkal bír, mint a megfázás tüneteinek enyhítése, az emésztési panaszok orvosolása, sőt még a rák megelőzésében is van szerepe. Mindez pedig csupán a jéghegy csúcsa. Nem véletlen, hogy már a középkorban is ismerték és kedvelték, Vénusz szent gyümölcseként tartották számon.

Mi a titka a birsalmának?

Bár kevesen tudják, rengeteg vitamin és ásványi anyag található a birsalmában, ebben rejlik a szervezetre való jótékony hatásainak titka. A rost, kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium és vas mellett magnéziumot is tartalmaz. Emellett az A és B-vitaminok mellett kiemelkedő mennyiségben van jelen ebben a gyümölcsben a C-vitamin is.

Milyen jótékony hatásai vannak a birsalma fogyasztásának?

A fentebb felsorolt vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően felsorolni is nehéz, milyen sokféle pozitív hatás írható a birsalma számlájára. Egyrészt képes enyhíteni a megfázás és az influenza tüneteit, de nem mehetünk el szó nélkül kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása mellett sem. Hatással van az emésztésre is, ugyanis javasolt fokozott fogyasztása székrekedés esetén is. Mindezeken felül antioxidáns hatású, ami azt jelenti, hogy elfogyasztását követően semlegesíti a szervezetben megtalálható szabad gyököket, amely által jótékony hatással van a szív-és érrendszerre és az öregedés folyamatát is lassítja. Sőt, a rák megelőzésében is komoly szerepet játszik. Rendszeres fogyasztása segít rendben tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Sőt, kiemelendő baktériumellenes hatása is, amelyet már a középkorban is ismertek. Éppen ezért vetették be gyakran a kolera kezelése során.

Ínycsiklandó ételek készíthetők belőle

A klasszikus kompót és birsalmasajt mellett számos más típusú étel alapanyagaként is szolgál a birsalma. Készülhetnek belőle különböző levesek, ínycsiklandó desszertek, de bizonyos húsételek mellé is remek választás ez a fanyar finomság. Ami pedig nem fogy el az ősz folyamán, azt befőttként vagy lekvárt ként eltéve élvezhetjük az ezt követő időszakban is.

Gyakorlatilag bármilyen terepen jól érzi magát a birsalma fa

Bár alapvetően ritkán lehet a hazai kertben birsalmafával találkozni, pedig rengeteg előnye van egy ilyen gyümölcstermőnek az udvaron. Ezek közül a legnagyobb az, hogy akár teljesen kezdők is pozitív eredményeket érhetnek el az ültetését követően, ugyanis kifejezetten alacsony gondozási igényű fáról van szó, amely gyakorlatilag bármilyen terepen remekül érzi magát. Ráadásul nem csak a gyümölcsei miatt lehet kedvelni, ugyanis megjelenése egy díszfáéval vetekszik. Vagyis kitűnő díszítő eleme is lehet a kertnek. Az ősszel érő, egészséges finomságok pedig megkoronázzák mindezt.

A birsalma egy igen sokoldalú és számos szempontból jótékony hatású gyümölcs, amely minden téren örömet okoz annak, aki találkozik vele. A kertbe ültetve a látványa dobogtatja meg a szíveket, a konyhában az illata és az íze kényeztet, míg a szervezetbe jutva számos pozitív velejáróját élvezheti. Ha kedvet kapott a kertben való birsalma szürethez, Megyeri Szabolcs online kertészetéből most könnyedén megrendelheti a facsemetéket, amelyek hamar gyönyörű fává cseperednek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában