Nyaralás egy vitorláson? Már nem luxus a hajóbérlés!

A balatoni vitorláshajó-bérlés egy hétre körülbelül ugyanannyira rúg a Balaton felkapottabb üdülőkörzeteiben, mint egy hetes szállás az adott településen. Emellett kijelenthető, hogy egy nagyobb vitorlás éves üzemszerű fenntartási költségéből akár 3 hétre bérelhetünk vitorlást a magyar tengeren. A vidéki nagyvárosok közül Győr mellett Szegedről van a legnagyobb érdeklődés a hajózásra.

 

Nyaralás egy vitorláson? Már nem luxus a hajóbérlés!

Az utóbbi egy-két évben egyre többek számára vált elérhetővé a balatoni hajóbérlés. A kisebb, 3-4 fős vitorlásoktól a 8-10 fős, vagy még komolyabb vitorlásokig ugrásszerű növekedés figyelhető meg. Sarang Lajos, a Füredyacht Carter és Oktatóközpont vezetője szerint ez nem csoda: egy 10 fős baráti társaság egy napra körülbelül 100 ezer forintért kap hajót, ami fejenkénti leosztásban igazán nem megterhelő cserébe a semmihez sem fogható élményért.

Merthogy éppen az élmény kell a mai 30-40-es, jól kereső korosztálynak: a szabadidő hasznos és aktív eltöltése, a páratlan élmény, a víz- és természetközeliség, a csúcsra járatott kikapcsolódás. Ha egyszer kipróbálja az ember, garantált, hogy szerelembe esik a hajózással. Ezek után mérlegel: mi éri meg jobban…

Hajóbérelés kontra vásárlás

Ez attól függ, mi a cél. Ha csak nyaranta akar pár hetet lent tölteni a család, nem éri meg venni a fenntartási költség miatt, ami éves szinten nagyjából másfél millió forint. A vitorlabérléssel nincs gondja az embernek, főleg, ha a bérlésre felkészítő tanfolyamot is elvégezte. Ha nincs jogosítványa és igényli a szakembert a hajóra, a hajóbérléssel együtt az is megoldható – mondja Sarang Lajos, hozzátéve, a Füredyacht Carter és Oktatóközpontnál összesen 21 túra-, illetve sportvitorlás közül választhat az, aki családdal, barátokkal, munkatársakkal szeretne kikapcsolódni egy napra, hétvégére, 5 napra vagy akár egy teljes hétre. Tudni kell, hogy július-augusztus hónapban jóval többe kerül, mint a szezon elején vagy végén.

Ha saját hajóra fáj a fogunk, egyrészt kalkulálni kell az üzemeltetési költségekkel, a karbantartással, szállítással. A hajóvásárlási időszak Magyarországon döntően ősszel van, aki a kiállításokon nézelődik, még hónapokig emésztgetheti magában a vásárlási szándékot. Vitorlás, motoros vagy elektromos hajó közül választhat. Motorossal a Balatonra nem mehet, csak az Adriára, illetve a tengerekre. Az elektromos hajó környezetbarát, de jóval kisebb teljesítményű, mint a belsőégésű hajók, a Balatonon a vitorlás a legkedveltebb hajótípus. A magyar piacon a kisebb, 10 milliós, 4 tagú vitorlástól a luxuskategóriás hajókig széles a skála. Középkategóriás már 20-25 millióért kapható, de olyanra is van példa, hogy 100 milliós luxushajó szeli a magyar tenger habjait.

Arra is van lehetőség, hogy a tulajdonos chartereztesse hajóját, vagyis egy hajótársaságnak „bérbe adja”, aki év közben a tengeren bérelteti a hajót. Ez befektetési lehetőségnek sem utolsó, de leginkább az Adrián van létjogosultsága.

Nyaraló vagy hajó?

Azt is érdemes megfontolni, balatoni nyaralóba vagy hajóba fektessen az ember. Itt azt kell mérlegelni, milyen a család, a barátok habitusa, életmódja, szokásai. Ha a hajós életmód és a víz közelsége a vonzó, a folyamatos pörgés kapcsolja ki és szívesen használja ki a kikötők ma már kifogástalan felszereltségét, vagy unja a vízparti semmittevést, vegyen vitorlást!

Ha a Balatont inkább a partról nézegeti, és szeret két lábon állni a szárazföldön, inkább nyaralóba fektessen be. A hajó érdekesebb, de az ingatlan értékállóbb és gazdaságosabb megoldás.

Vidéki viszonylatban a szegediek és győriek kaptak rá legjobban a vitorlázás ízére, ők a bérlésben, sőt a vásárlási kedvben is jeleskednek.

Végszóként annyi teljes biztossággal kijelenthető: a balatoni vitorlázás mindenképp bakancslistás tevékenység!

A vitorlástanfolyamokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekkel keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeinken:
Füredyacht Kft.
Információ |06-30/452-9879
www.furedyacht.hu
További információért kattintsonNyaralás egy vitorláson? Már nem luxus a hajóbérlés!

(X)

Hozzászólások

Vigyázat, átverős levelekkel csapják be a Nemzeti Közművek ügyfeleit
Annyi visszaélés történt az NKM nevében, hogy a szolgáltató felhívta a figyelmet a szükséges óvatosságra.
Az államfő Florin Citu ügyvivő pénzügyminisztert kérte fel kormányalakításra
Azt hitte az Oscar-jelölt színésznő, hogy átok ül rajta
Mert ugye egy színésznőnek sem mehet minden elsőre...
Több mint kétszáz szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki Nigerben
A kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt, akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra.
Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak
Szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával.
Miért eltérő a vírus halálos áldozatainak aránya még Kínán belül is?
Egyelőre nem állapítható meg biztosan, mennyire halálos kór az új koronavírus okozta tüdőgyulladás.