Hallgassa élőben!

Nyári táborok a DigITér Debrecen Digitális Élményközpontban

Találkoztál már humanoid robottal? Simogattál valaha robotkutyát? Szeretsz programozni? Nagy érdeklődés mellett indultak el a márciusban átadott DigITér Debrecen Digitális Élményközpont ingyenes, nyári napközis táborai, melyekben az informatika és a digitális világ iránt érdeklődő, általános iskolás korú gyerekek vehetnek részt.

Egy tábori hét során a résztvevők – a központ kiállítóterét felfedezve – megismerhetik az otthonunkat modernebbé, energiatakarékosabbá és kényelmesebbé tévő eszközöket és háztartási készülékeket. Az attrakciók között találkozhatnak többek között intelligens növényápoló szettel, automatizált garázskapu-modellel, illetve az intelligens otthoni világítás kiépítéséhez szükséges berendezésekkel. A táborozók betekintést nyerhetnek a digitális modellezés és a 3D nyomtatás rejtelmeibe és felhasználási lehetőségeibe is. Az interaktív bemutatótérben nyomon követhető a 3D nyomtatás folyamata, valamint kézbevehetőek és megvizsgálhatóak az elkészült darabok, amelyek lehetnek egyszerű dísztárgyak vagy hétköznapi használati eszközök is.

Az egyes tábori turnusok során a gyerekek többféle robottal és programozható eszközzel is megismerkedhetnek, melyek nagyban hozzájárulnak a STEM (Tudomány, Technológia, Mérnöki tudományok és a Matematika) tudományágak népszerűsítéséhez. A foglalkozásokon a diákok gyakorlatias feladatokon keresztül elmélyíthetik programozási ismereteiket, a grafikus blokkalapú kódszerkesztő felületektől kezdve a komolyabb, szöveges típusú programnyelvekig.

A BBC micro:bit LED mátrix-kijelzője játékos módon teremt alkalmat a gyerekek kreativitásának fejlesztésére. A kifejezetten oktatási célra készített, egylapkás, programozható mikrokontroller segítségével tervezhetnek olyan eszközöket, amelyek akár a jövő okosvárosaiban is hasznosak lehetnek. A népszerű mikrovezérlő többek között használható játékok irányítására, sőt akár a mindennapok során viselhető eszközöket is megalkothatnak. Programozási felülete angol és magyar nyelven is elérhető, ezzel megkönnyítve a kódolás elsajátítását. Okosváros nincs önműködő, speciális járművek nélkül! A táborban a gyerekek megtervezhetik és beprogramozhatják álmaik okosautóját is. Az ötleteiket a LEGO® Education WeDo 2.0 és a LEGO® MINDSTORMS® EV3-as készletekkel valósíthatják meg.

Az informatika világának kalandjai mellett szabadtéri programok is várják a gyerekeket a táborokban. Az Agóra Tudományos Élményközpont első szintjén kialakított DigITér a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szívében található, így a 17 hektáros terület kiváló lehetőséget nyújt az interaktív botanikai foglalkozásokra és további szabadidős programokra.

A DigITér Debrecen Digitális Élményközpont ősztől már iskolai csoportokat is fogad keddtől péntekig, a szombati programokra, valamint a szakköri foglalkozásokra pedig egyénileg lehet majd jelentkezni. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött programokról folyamatosan érdemes tájékozódni a www.programozdajovod.hu internetes oldalon, de kérhető információ a [email protected] e-mail címen is.

A DigITér Debrecen Digitális Élményközpont a „Programozd a jövőd!” – GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kiemelt projekt keretében megvalósult meg.

 

Hozzászólások

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Faluvégi Rudolf visszatért korábbi francia csapatához
A klub honlapjának híradása szerint az irányító új szerződése két évre szól.
A hétvégén indul a Nemzeti Vágta idei versenysorozata
A magyarság lovas hagyományokra épülő, hagyományőrző fesztiváljának döntője október 2-3-án lesz a fővárosi Hősök terén.
Rossi: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt
A szövetségi kapitány a cserék miatt okolja magát, úgy érzi, a 84. percig jól teljesített a csapat.
A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók
A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.
Harminckilónyi marihuánát találtak a pénzügyőrök Tompán
A pénzügyőrök a csaknem 31 kilogramm, 75 millió forint feketepiaci értékű marihuánagyanús anyagot és a sofőrt átadták a rendőrségnek.
Meghalt egy fának ütköző autó sofőrje Mezőkövesd és Szentistván között
A baleset a 3303-as úton történt.