PR

2019.03.16. 01:00

Olyan iskola nyílik Szegeden, ahol valóban a gyerekek állnak a középpontban

Megalakult a Szikra, Szeged legújabb iskolája. Az alapítók Duda Ernő, szegedi vállalkozó és befektető, valamint Ábrahám Gábor, matematika tanár és pedagógus. Velük beszélgettünk az új projektjük kapcsán, ami nagyon sok érdekes újdonságot tartalmaz.


Hogyan alakult az iskola?

 

Duda Ernő: Régóta érlelődött bennünk a gondolat, hogy szeretnénk egy valóban gyerekközpontú, nem csak elvben, hanem a valóságban is az életre felkészítő, gyakorlatias és élményközpontú non-profit általános iskolát és később gimnáziumot is alapítani. Hosszas előkészítés után most értünk el arra a pontra, hogy el tudunk indulni.

 

Ábrahám Gábor: Közel két évet vett igénybe, hogy össze tudjuk állítani azt a tanári gárdát, akit gondoltunk. A pedagógiai programunk elkészült, de ezt soha nem tekintjük véglegesnek: mindig finomhangolunk rajta, nyitottak vagyunk az új dolgokra. A nevet is úgy választottuk, ahogy mi találtuk ki az iskola ötletét: elég egy Szikra, és jönnek az ötletek! Ezt szeretnénk mi is átadni a nálunk tanuló diákoknak.

 

Említették a programot, ami sok szülőt érdekelhet egy iskolaválasztás során. Mitől lesz más a Szikra, mint a többi iskola?

 

Duda Ernő: Ezt az elején nagyon fontos leszögezni: a mi iskolánk nem más lesz, hanem több. Nekünk az a célunk, hogy a tanulóink elsajátítsanak minden olyan tudást, amit jelenleg más, állami iskolában is megtanítanának nekik, de mi ennél jóval többet is nyújtunk. A mi különlegességünk abban rejlik, hogy ezt nálunk nem teljesítménykényszerben kell majd tanulni: nem várjuk el mindenkitől ugyanazt. Célunk, hogy a diákok megtanuljanak alkalmazkodni új helyzetekhez, az emberekhez, magához a változáshoz, ahogy ez a való életben is átélik majd később. Így a tanítás során is sávokban gondolkodunk, nem hagyományos 45 perces órákban. Emellett minden héten tartunk egy projektnapot, ahol az iskolán kívüli, gyakorlati világot mutatjuk meg a gyerekeknek: cégekhez, szervezetekhez, alapítványokhoz fogunk elmenni látogatóba, valamint kirándulásokat szervezünk a természetbe.

 

Ábrahám Gábor: A szülő-diák-tanár hármas, szoros együttműködésén alapuló közösséget szeretnénk kiépíteni. A gyakorlatban úgy néz ki egy napunk, hogy minden reggelt egy beszélgetéssel kezdünk majd. Ezután következik két délelőtti etap, majd ebéd és a délutáni foglalkozás, amit a gyerekek már saját maguk választhatnak ki: sakk, programozás, foci, matematikai tehetséggondozás, angol és spanyol nyelv, tenisz, jóga, közül - akár többet is. Elegendő időt szánunk és kellően megválasztott módszereket a tudás elmélyítésére, amelynek például nem lesz alapfeltétele a naponta elvégzendő, akár több órán át tartó házi feladat sem.


Milyen diákokat várnak? Mikor tervezik az indulást, mik a következő lépések?


Ábrahám Gábor: Jelenleg a második szülői fórumunkat fogjuk megtartani, ahol minden felmerülő kérdésre szeretnénk választ adni, valamint tanáraink is beszélni fognak. Bemutatjuk, hogy hogyan képzeljük el a csoportos oktatást a gyakorlatban, milyen együttműködéseket tervezünk és milyen más pedagógia programokat vettünk figyelembe a sajátunk elkészítése során.


Duda Ernő: Illetve a helyszín bemutatása is a cél, amelyet sokan ismerhetnek már. Olyan helyet terveztünk, ahol a gyerekek napközben is jól érzik magukat, jó elhelyezkedésű és nagy terekkel rendelkezik, hogy a délelőtti és a délutáni aktív programokat is integráltan tudjuk megvalósítani. Így esett a választásunk a Gellért Szabadidőközpontra, Szeged egyik közkedvelt helyére. Az oktatás ősszel, szeptemberben indul, amire március 23. a jelentkezési határidő, az első felvételi találkozásokat pedig március 30-ra tervezzük.

 

SZIKRA ISKOLA

MÁSODIK SZÜLŐI FÓRUM

Időpont:

2019. MÁRCIUS 19. 18:00

Helyszín:

SZENT-GYÖRGYI ALBERT AGÓRA – INFORMATÓRIUM

Bővebb információ:


(x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában