Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Orcsik Műhely: zöldkártyától az E85-ös átalakításig

Dupla vizsgadíjfizetésnél olcsóbb, ha előzetesen megméretjük, mennyire környezetszennyező a kocsink, s ha elég sokat autózunk, célszerű átállnunk a pénztárcakímélő bioetanol 85 üzemanyagra. Mindkét kérdésben segítségünkre van a szegedi, Ősz utcai Orcsik Műhely.
Nincs már külön környezetvédelmi megfelelőségi mérés – zöld kártya – az autó műszaki vizsgáztatásával kapcsolódik össze ez az ellenőrzés. Az idősebb autók tulajdonosainak ez akár jó is lehet, hiszen a kétéves műszakik között nem kell félidőben zöldkártyát csináltatni az autóra. Eddig a történet autós megközelítésből kedvező része, a dolognak azonban van néhány szépséghibája. Nevezetesen: ha a műszaki vizsgára történő felkészítés során a környezetvédelmi mérést nem végezték el, és csak a vizsgán derül ki, hogy határérték feletti szennyezést produkál az autó, a gépkocsi forgalmi engedélyét azonnal érvénytelenítik. Innentől két út van az autó(s) előtt és mindkettő útvonalengedélyhez kötött. Vagy haza, vagy a szervizbe viszi az autóját. További teendők: az autó megjavíttatása, ellenőrző mérése, ismét be kell jelenteni a hatósági műszaki vizsgára és újra ki kell fizetni a teljes vizsgadíjat.

Ennél cifrább, ha közúti ellenőrzésen fogja meg a az autót és tulajdonosát a közlekedésfelügyelet embere, s mér határérték feletti kibocsátást. Indul a már vázolt program, útvonalengedéllyel haza vagy a szervizbe és így tovább. Ez még nem kezdődött el élesben, de ha rendesen kitavaszodik, számíthatunk rá.

Orcsik Műhely
Orcsik Műhely

A kellemetlenségek elkerülése érdekében mindenképpen javaslunk évi egy ellenőrző mérést – mondja Orcsik Sándor, az Orcsik Műhely Kft. ügyvezető tulajdonosa. Különösen akkor, ha olyan rendellenességet észlel az ügyfél, hogy jobban füstöl az autója esetleg „büdösebb" a kipufogógáz. Ilyenkor célszerű a mérés, hogy ne kelljen félni a közúti ellenőrzéstől, ne kelljen duplán fizetni a műszaki vizsga díját. Ilyenkor egyébként megnő az autó fogyasztása, valamint a több üzemanyag károsítja is a motor rendszerét.

Ha időben jelentkezik a szakműhelyben az autós, akkor egy olcsóbb rendszertisztítással megoldható a probléma. Ha későn, megnő az esély arra, hogy az alkatrészek is meghibásodjanak, s ilyenkor elkerülhetetlen a csere.

Ugyancsak környezetet és pénztárcát érintő ügy az bioetanol 85 üzemanyag, amely versenyképessé vált azáltal, hogy az égbe szöktek a gázolaj- és benzinárak. Az is igaz, hogy ma már minden üzemanyag tartalmaz etanolt, ám ahhoz, hogy tisztán E85-tel üzemeltessük benzines autónkat, elektronikus készülék beépítése szükséges. Többek között azért, mert a megváltozott üzemanyag-paraméterek mellett változik az optimális égés is.

Kinek éri meg etanolra váltani?

Mindenkinek, aki évi 20 ezer kilométert, vagy annál többet autózik. Egy kis figyelmet érdemel az elején, hogy az első tankolás után röviddel ki kell cserélni az üzemanyagszűrőt, mert az alkohol kioldja a korábbi lerakódásokat, ami idővel eltömheti a rendszert. Az etanolhoz szükséges elektronikus készülékek ára 25–50 ezer forint között van. A drágább természetesen üzembiztosabb. Tény, hogy 15-20 százalékkal megnő a fogyasztás, ám ezt bőven kompenzálja a E 85 alacsonyabb ára. Vagyis a befektetés viszonylag rövid időn belül megtérül. Az elektronikus alkatrészre örök garanciát vállal az Orcsik Műhely, oly annyira, hogy az másik autóra is átvihető.

Akit részletesebben érdekel a környezetvédelmi mérés, illetve az E85-ös üzemanyagra történő átállás, hívja a 62 543-777-es telefonszámot, vagy kérjen tájékoztatást a szerviz@orcsikmuhely.hu email címen. Kontakt személy: Karasz Béla ügyfélszolgálati vezető.

(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a Dél-Alföldön élőkért

Rohamosan elkezdett felzárkózni a Dél-Alföld Európához – mondja Kozma József, a Dél-alföldi… Tovább olvasom