PR

2021.07.05. 08:00

Szegedre érkezik a Puskás, a musical, a leggrandiózusabb magyar musical

Fergeteges látványvilág, fülbemászó dalok, sztárszereposztás a Dóm téren

délmagyar.hu

Puskás Ferenc a legismertebb magyar ember, szerte a világon tudják, hogy ki volt, és biztosan mindenkinek van olyan élménye, amikor külföldön Magyarországot említve egyből Puskás nevét említették. A Puskás, a musical a legismertebb magyar és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket! A színdarab valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. Minden szereplője – két karakter kivételével – hús-vér ember volt, amit a színpadon mondanak és cselekszenek, az a valóságban is úgy történt.

A Puskás, a musical nem egy „foci-színdarab”. A labdarúgás csak a hátteret kínálja egy emberi történethez, ami barátságról, hűségről, csibészségről és hazaszeretetről szól. Puskás és társai élete tele volt hullámhegyekkel és -völgyekkel, a musical pedig ezeken az emberi és történelmi hányattatásokon átívelő történetet mutatja be.

A tavalyi kőszínházi előbemutató után 2021. július 17-én és 18-án a Szegedi Szabadtéri Játékokra érkezik a Puskás, a musical. Az előadásban 23 színész, 60 táncos, 30 gyerekszereplő lép színpadra, 20 dal hangzik el, egyedi látványvilág, artistaprodukciók és 120 négyzetméter ledfal teszi a Puskást minden idők leggrandiózusabb hazai musical-előadásává! Az előadás létrehozói a legjobb magyar színészek közül kérték fel a szereplőket: Veréb Tamás, Fehér Tibor, Ember Márk, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Cseke Péter, Szerednyey Béla, Nemcsák Károly, Barabás Kiss Zoltán, Kovács Gyopár, Harsányi Levente és sokan mások lépnek a színpadra.

- A rendezőt, Szente Vajkot kérdeztük: miért egy focista életéből írt és rendezett musicalt? Puskás az igazi példaképe?- Szente Vajk: Puskás Ferenc élettörténete sokkal többet ad nekünk, mint elsőre gondolnánk. A tehetségről szól, a talentum és a hatalom viszonyáról. Arról, hogy a csapatszellem a legnehezebb pillanatokban hogyan segíthet rajtunk. És Puskáson keresztül 11 bátor fiatalember életéről, küzdelméről mesélünk, akik megvalósítják az álmaikat.

- Szereti a focit?

- SZV: Igen, hogyne, hatalmas fociszurkoló vagyok. Gyerekkoromban sokat fociztunk, de nem váltam igazán tehetséges labdarúgóvá. De a csapat fontossága, a közösség ereje megragadt bennem, amit a színházi, rendezői, írói munkámban tudok kamatoztatni.

- Mit gondol, hős vagy üldözött volt Puskás Ferenc?

- SZV: Igazi hős. Nagy tehetség volt, ma is minden kétséget kizáróan ünnepelt sztár lenne, világklasszis játékos volt. A kora nem becsülte eléggé, és nekünk kötelességünk megünnepelni az ő nagyságát és hazaszeretetét.

- Van ma Puskásunk?

-SZV: Nagyon remélem, hogy igen. De ha Puskásunk nincs is, hiszen minden ember sorsa és élete megismételhetetlen, az általa képviselt értékek jelen vannak.

- Hogyan lehetett zenés színházzá alakítani az Aranycsapat történetét?

- SZV: Ó, nagyon könnyen. A zenés színház tele van szenvedéllyel, ritmussal, tempóval, rímekkel, harmóniával. Ahogyan a sport is. Puskás és társai emberi története pedig, amely a színpadon kibontakozik, szintén kiáltott a zenés műfaj után. Duettek, modern hangzású slágerek, rockos hangzás, szenvedélyes szólódalok: mind-mind jelen van a darabban.

- A darab Puskás Ferenc (felnőttkori megformálója Veréb Tamás) életét mutatja be gyerekkorától – attól kezdve, hogy, bár még nem érte el az ehhez szükséges 12 éves kort, leigazolják a Kispestbe Kovács Miklós néven. Van rajtad nyomás, hogy egy világszerte ismert ember bőrébe bújhatsz?

- Veréb Tamás: Ez egy kivételes helyzet, egy valódi legendáról kell emléket állítani a színpadon. Minden porcikámmal készültem, fejben, lélekben, sportolással egyaránt. Mindannyian éreztük, hogy ez a történet méltó arra, hogy minden ember ismerje meg. Nagyon szeretem játszani és élvezem minden percét.

- Klára (akit Gubik Petra játszik) – a gonoszt megtestesítő Vörös elvtárs mellett – a darab fiktív karaktere. Meglepő volt számodra, hogy egy valós történetbe beleírt, valójában nem valós szerepet kell játszanod?

- Gubik Petra: Dehogyis, ezt a szerepet is megtiszteltetés játszani. Többrétegű, személyes drámákkal teli személyiséget dolgozott ki Klára szerepéhez az író-rendező Szente Vajk. Az ő személye valóban fiktív, ám úgy érzem, nagyon erős karakter. Ráadásul slágerdalokat énekelek, melyek az egész darabot meghatározzák. A kedvenc részem a második felvonás kaszinó-jelenete, ahol a fülbemászó dallam könnyedségét kell ötvöznöm a fájdalommal.

A Puskás, a musical előadást eddig több, mint tizenkétezren látták, az alkotók Szegeden szeretnék köszönteni a húszezredik nézőt! Aki, akár Ön is lehet, ha jegyet vált július 17-re vagy 18-ra a Szegedi Szabadtéri Játékok Puskás, a musical előadására. Az előadás előtti, július 15-i próbanapon, este 20 órától nyílt próbát tart a produkció, melyre 200 néző ülhet be, hogy belessen a darab kulisszatitkaiba. Az ingyenes nyílt próbára az [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni július 11-én éjfélig.

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában