Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szégyenkezhet Európa fogorvosa

Ahhoz képest, hogy hazánkat Európa fogorvosaként szokás emlegetni, a magyar lakosság nagy része fogágybetegségben szenved. Hiába, a suszter cipője mindig lyukas. Ne várjuk meg, hogy a fogak is azok legyenek!
 

A magyarok szájüregi állapota elkeserítő: a lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben, ebbe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is. Ezek ismeretében nehezen hihető, hogy Magyarországot sokan Európa fogorvosának tartják.

Gyengül a védekezés

A szájüreggel és fogakkal való törődés nemcsak esztétikai okokból és a szájüreg egészsége miatt fontos, hanem nagyon sok egyéb szervrendszeri megbetegedéssel is összefüggésbe hozható.

A rossz szájhigiéné okozta nagy mennyiségű fogkő és lepedék a fogakon baktériumtelepeket képeznek, és a véráramot teleszórják baktériumokkal – ezzel jelentős teher nehezedik az immunrendszerre.

A kismamáknak fokozottan ügyelniük kell a megfelelő szájhigiénére, ugyanis a baktériumtelepek koraszülést vagy a gyermek kis súllyal történő születését okozhatják. Éppen ezért az állapotos anyáknak háromhavonta javasolt a fogászati kontroll, a fogkőlevétel és -tisztítás.

A nyál, az élelmiszerek és a folyadékok elegyéből képződik a foglepedék, amely a fogak és a fogíny találkozásánál gyülemlik fel. A lepedék savat termelő baktériumokat tartalmaz, amelyek megtámadják a fogzománcot, károsítják az ínyt és ínygyulladáshoz, valamint fogszuvasodáshoz vezetnek.
 

Másfél nap, és kezdődik

Ha a lepedéket nem távolítjuk el mindennap százszázalékosan a szájüregből, az 24–48 óra elteltével a nyál ásványosodásával sárgás-barnás színű, tömör és szilárd fogkővé alakul át. Mivel képes megkötni a szennyeződéseket, a fogakat könnyen elszínezheti. A fogkő olyan erősen tapad rá a fogzománc felszínére, hogy onnan csak fogászati kezeléssel távolítható el.

Jó tudni, hogy az életkor előrehaladtával az emberek zöme fogékonyabbá válik a fogkőképződésre. A fogkő ellen a helyes fogmosási technika alkalmazásával lehet a legjobban védekezni, illetve a képződési folyamatot lelassítani. A fogselyem, a fogköztisztító kefe és a szájvíz rendszeres használatánál nincs hatékonyabb módszer, a mulaszthatatlan kontrollról nem is beszélve.
 

Jelige: kontroll

Monostori Adrienn, a SmileDent dentalhigiénikusa szerint az a legfontosabb, hogy félévente, évente mindenki menjen el fogorvoshoz, dentalhigiénikushoz ellenőrzésre. Ennyi idő alatt ugyanis már a kisebb elváltozások is megmutatkoznak és minimális beavatkozással orvosolhatóak. Ha ez elmarad, a baj orvoslása később sokkal több időbe, pénzbe és fájdalomba kerül majd. Ezért ne csak akkor járjunk fogászatra, amikor már baj van!
 
Monostori AdriennFogászati asszisztens, dentálhigiénikus, minősített iTop trainer
Monostori Adrienn dentálhigiénikus, minősített iTop trainer
 
Smile Dent Fogorvosi Centrum
6724 Szeged, Teréz utca 14/B
Telefon: +36 70 703 4663
www.smiledent.hu
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges nyitóbulira készül Szeged legnívósabb szórakozóhelye, a Spirit BarClub

Fergeteges nyitóbulira készül Szeged legnívósabb szórakozóhelye, a Spirit BarClub
Exkluzív környezet, páratlan kiszolgálás, végtelen kényelem, finom italok és felejthetetlen bulik. A… Tovább olvasom