Ismerd meg Ian Davies inspiráló történetét

2021.05.21. 11:00

Szemeteskukát és lökhárítót is hozott az áradó Tisza – A pici tettek által jönnek létre a nagy dolgok

Első látásra beleszeretett a városba, a környezetbe a családjával Londonból Csongrádra költöző Ian Davies. Amikor a nyugalmazott tűzoltó látta, hogy mennyi szemetet sodor magával a Tisza, úgy döntött, nekilát megtisztítani a folyópartot. A családja által szervezett akciónak a neten villámgyorsan híre ment, még a magyarországi brit nagykövetség is elismerte Ian Davies és csapata munkáját.

Majzik Attila

A Davies-család imádja a természetet, gyakran sétálnak a Tisza-parton. Az egyik ilyen reggelen látták, hogy mennyi hulladékot sodor magával a folyó, valóságos hulladék-szigetek alakultak ki a Tiszán.

Valamit visz a víz

– Nem hittem a szememnek, hogy mennyi műanyag palackot vetett partra a víz, és mennyi akadt fenn a fákon, bokrokon.

Este kitettem egy bejegyzést a Facebookra pár képpel, amihez rengeteg hozzászólás érkezett – számolt be Ian Davies. – Mindenki fel volt háborodva, hogy ilyen piszkos a Tisza. Mi is gondolkodtunk, hogy mit tegyünk, de aztán úgy gondoltuk, hogy az a legegyszerűbb, ha összeszedjük – tette hozzá Ian felesége, Edina.

A házaspár egy egyhetes eseményt hozott létre a közösségi oldalon, amihez rengetegen csatlakoztak. Az internet segítségével a családi kezdeményezés gyorsan mozgalommá szerveződött, és együtt vették fel a küzdelmet a Tiszán sodródó szeméttel.

Az önkéntesek maguk által eszkábált eszközökkel gyűjtötték össze a folyón úszó hulladékot, az akciójuk során pedig szinte mindennel találkoztak a vízparton, ami műanyagból készül: a palackok mellett találtak játékokat, cipőket, papucsokat is, de volt, hogy egy nagy szemeteskukát vagy egy lökhárítót sikerült kifogniuk. A lábbelikre egyébként egy külön versenyt is hirdették, a „nap cipője” díjat az vitte el, aki a legszebb darabot fogta aznap.

– Egy erős közösség alakult ki, mindig van kire számítani. Nem érdekli őket, milyen koszosak vagy éppen vizesek lesznek szemétszedés közben – magyarázta mosolyogva Ian.

Gyorsan célba ér az üzenet

– Sok pozitív visszajelzést, támogatást kaptunk, de volt olyan is, aki azt mondta, hagyjuk, dobjuk vissza, mert nem a mi problémánk. Szerintünk fontos, hogy megtegyük a tőlünk telhetőt. Tudjuk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, de az üzenet a fontos, ami mögötte van, ezt szeretnénk a kezdeményezésünkkel eljuttatni az emberekhez is. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy velünk, apró lépésekben kezdődik a változás. Mindig van lehetőség tudatosabban odafigyelni a mindennapokban, kevesebb műanyagot venni, okosabban fogyasztani – fogalmazott Edina.

Az önkéntesek munkáját nagyban segítette a mobilnet, hiszen a kommunikációban és a szervezésben is nélkülözhetetlen volt a folyamatos kapcsolat. – Ennek segítségével beszéltük meg és jelöltük ki a helyeket, hogy hova menjünk legközelebb, ezt be is jelöltük a térképen. Rögtön a helyszínen meg tudtuk szervezni az akciónkat – jegyezte meg Ian. – Emellett pedig az is fontos, hogy a net segítségével ér célba leggyorsabban az üzenetünk: bár mi egy apró kis csapat vagyunk egyelőre, de a pici tettek összessége nagy dolgokat hozhat létre. Először csak mi csináltuk ezt a gyerekekkel, de ahogy híre ment a dolognak, egyre többen lettünk, és látszik, hogy a mi példánk másokat is inspirált. És így köt össze minket végső soron a mobilunk: világszerte látták a barátaink, hogy milyen jó hangulatban csináljuk ezt az egészet, dolgozunk együtt, és bárki csatlakozhatott hozzánk, sétáljon éppen egy távoli tengerparton, a Tisza mellett vagy épp egy dél-amerikai erdő közepén. Reméljük, őket is inspiráljuk, hogy belevágjanak egy hasonló akcióba, bárhol is éljenek a világon – összegzett Edina.

A Vodafone inspiráló történeteket mesélő kampányának egyik szereplője a Tisza Tidy Up csapat, akiket a végtelen kitartás és szenvedély mellett a Vodafone RED mobilnet segíti abban, hogy legyőzzék az eléjük gördülő akadályokat, és kinyíljon előttük a világ. Ismerd meg az összes történetet ide kattintva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában