PR

2019.09.19. 00:00

Szent Gellért Fesztivál a magyar – dél-koreai barátság jegyében

Szeptember 21-én, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban megnyíló művészeti kiállítással kezdődik a 12. Szent Gellért Fesztivál, amely a 30 éves magyar–dél-koreai diplomácia kapcsolatokat is ünnepli.

A Szent Gellért Akadémia zenekara

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A Szeged-Csanádi Egyházmegye rendezvénysorozata, a Szent Gellért Fesztivál évről évre az egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért előtt tiszteleg. Szent Gellért püspök napjainkban igazi európai példakép lehet aszkéta élete, áldozatos munkája, nevelői következetessége miatt. Az iránta érzett tiszteletből viseli nevét a Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi Intézetének Szent Gellért Akadémiája is.

A Szent Gellért Akadémia zenekara

A Szent Gellért Akadémia zenekara

A művészi, kulturális és különleges zenei élményt kínáló fesztivál célja kifejezni és erősíteni a hit és a művészet határokon átívelő kapcsolatát a szegedi, a vajdasági; a bácskai, a bánáti és a honi közönség körében. A zenei eseményeken koreai és magyar művészek együtt lépnek fel: fiatal szólisták, szimfonikus és kamarakoncertek, jótékonysági hangversenyek és tudományos előadások gazdagítják a szeptember 30-ig tartó programsorozatot.

A Szent Gellért Fesztivál Yong-Chul Jang koreai festőművész tárlatával veszi kezdetét. A 30 alkotás betekintést enged az ázsiai filozófiába, hiszen a mintegy kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományokat követő alkotó fő témája a keleti kultúra meghatározó eleme: az ember és a hegy elválaszthatatlan kapcsolata. A kiállításmegnyitó szeptember 21-én, szombaton, 18.30-kor lesz, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A tárlat szeptember 27-én, 18 óráig látogatható.

A megnyitó után, este fél nyolckor a dómban a Szent Gellért Akadémia zenekara ad ingyenes koncertet Hegedűs Endre zongoraművész és Yoojin Jang hegedűművész közreműködésével.

Szent Gellért napján, szeptember 24-én, 19.30-kor ugyancsak a székesegyházban - a többek között a Virtuózokból ismert - Boros Misi és egy koreai tehetség, Su Yeon Kim hallható.

A két ifjú szólista szeptember 25-én, este fél 8-kor a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is fellép a Szent Gellért Akadémia zenekarával, valamint Karasszon Eszter csellóművésszel és Ahyoung Kim szoprán énekessel együtt.

 

Szeptember 26-án, 19.30-kor Pálúr János orgonaművész és a nyíregyházi Cantemus kórus hallható a szegedi dómban. Az esemény egyben az Filharmónia Magyarország orgonabérletének negyedik koncertje lesz.

A zenei rendezvényekhez tudományos előadások kapcsolódnak: szeptember 23-án, 17 órakor a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében prof. dr. Janka Zoltán, prof. dr. Párducz Árpád és prof. Robert Christian Bachmann ad elő.

A fesztivál szeptember 30-án, 19.30-kor barokk zenei koncerttel zárul a dómban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által szervezett koncertek és az előadások ingyenesen látogathatók. A részletes program megtalálható a www.szentgellertfesztival.hu oldalon.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában