Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Aknay János: Égi és földi geometria

Reök Kávéház és Étterem

Szeged, Tisza Lajos körút 56.

Időpont:  2019. 02. 28. – 2019. 04. 28.

Kiállítás.

 

,,Az angyal olyan átlényegült gyermek és olyan szellem, mely őriz, véd, figyel. Ahol az angyal megjelenik, nagyobb baj már nem lehet. Része az életemnek, de része a mindenségnek is." (Aknay János)

Nagyszabású kiállítással tiszteleg a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Aknay János előtt a szegedi REÖK. Az alkotó 70. születésnapjától, február 28-tól látogatható a több mint kétszáz Aknay-művet magába foglaló tárlat, az Égi és földi geometria. 

Az átfogó, életmű jellegű kiállítás az aktív mester mindegyik korszakából prezentál jelentős műveket. Kiemelkedő festői és grafikusi tevékenységének számos visszatérő motívumát fedezhetik fel a látogatók; ilyenek az angyal, bábu, kereszt, ház, ablak, valamint a székely-magyar rovásírás motívumai.

A szó legnemesebb értelmében lokálpatrióta Aknay festészetében kiemelt szerepet kap az ő ,,megszakítatlan Képzőművészeti Egyeteme", Szentendre városa. Művészete szervesen illeszkedik a szentendrei hagyományokba, és motívumainak is fontos ihletője a festők városa. Az egyedülálló, de még folyamatosan gazdagodó
életműből rendezett kiállítás különleges atmoszférát teremt a Reök-palotában, melyben február 28-tól április 28-ig merülhetnek el a látogatók.

 

 

Ossza meg ismerőseivel!