Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Sokszínű tudomány az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterében

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Szeged, Ady tér 10.

Időpont:  2019. 02. 13. – 2019. 05. 15.

Újabb tudományágakkal bővül az SZTE Szabadegyetem programja. A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXIII. szemesztere indul.

A tudomány sokszínűségét mutatja meg az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemesztere. A Szegedi Tudományegyetem legnépszerűbb ismeretterjesztő sorozatának új szakasza 2019. február 13-án kezdődik és május 15-én zárul. A 11 előadó közül 3 vendég, míg 8 az SZTE 4 karát (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, SZTE Természettudományi és Informatikai Kar) képviselő oktató és kutató - tudtuk meg dr. habil. Zakar Pétertől, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől.

A házasság hete rendezvény-sorozathoz is kapcsolódik az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere. E hagyományt folytatva a párkapcsolaton belüli erőszakmentes kommunikáció témájával startol a tudománynépszerűsítő program. Az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterének további 10 témája közül 4 szorosan kötődik a természettudományokhoz; de szó esik az irodalom és a színház, a filozófia és a történelem, a kisebbség és a többség fontos kérdésköreiről is.

Hagyományosan szerdánként 18 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ
(TIK) kongresszusi termében kezdődik a program. Az előadás része az SZTE Szabadegyetem tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az egyetemisták számára most is adott a lehetőség arra, hogy az előadások után közvetlenül kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. A program - az eddigi szemeszterekhez hasonlatosan - utólag megtekinthető lesz az SZTE Tudásportálján: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem

Az SZTE Szabadegyetem - XXIII. szemeszter programja, időrendben: 2019. február 13. - Rambala Éva (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ): Szívek és szavak - az erőszakmentes kommunikáció szerepe a párkapcsolatban; február 20. - Prof. Dr. Hannus István (SZTE TTIK): A kémia és a kémikusok az irodalomban és a zenében; február 27. - Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum): Erdély 1848-49-ben, a katolikus egyház szerepe és hatása a forradalomra.

2019. március 6. - Pelyach István (SZTE BTK): A márciusi ifjak és a forradalom; március 13. - Dr. Török Tibor (SZTE TTIK): Mit árulnak el a genetikai adatok a honfoglalókról?; március 20. - Dr. Szalay István (SZTE JGYPK): A magyar matematikai nyelv megteremtése.

2019. április 3. - Prof. Dr. Deák Ágnes (SZTE BTK): Államrendőrség Magyarországon, 1849-1867;
április 10. - Prof. Dr. Csejtei Dezső (SZTE BTK): Spengler filozófiája; április 17. - Prof. Dr. Balogh
Elemér (SZTE ÁJTK): Egyházi bíráskodás a középkorban.

2019. május 8. - Tompa Andrea (Babe?-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar): Szelíd
farkas - kisebbségábrázolás irodalomban, színházban; május 15. - Prof. Dr. Szabó Gábor (SZTE TTIK): Vallás és tudomány.

A Szegedi Tudományegyetem hagyományait folytatja az ismeretterjesztő előadássorozat: az SZTE
Szabadegyetem XXIII. szemesztere is a tudomány újdonságait villantja fel.

További információ:
Dr. Bene Tamás
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság
igazgató
Tel.: +36-62-54-6390
E-mail: press@rekt.szte.hu
Újszászi Ilona
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság
közkapcsolati koordinátor
Mobil.: +36-70-333-86-45
E-mail: press@rekt.szte.hu

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
A Szegedi Tudományegyetem több mint 8 ezer közalkalmazottjával - ezen belül több mint 2200 oktatójával és
kutatójával - valamint 21 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan
jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2018-ban nyilvánosságra hozott
felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig a 470. helyen áll. Egyetemünk a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján a világrangsorban a 77., Magyarországon pedig a legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak - egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. Az egyetemen már több mint 3700 külföldi diák tanulhat 52 teljes idejű nemzetközi képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Honlap: www.u-szeged.hu/
Kövess minket! www.facebook.com/univszeged/ www.instagram.com/uniszeged/

 

Ossza meg ismerőseivel!