Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Traveling Blues Nights

Hungi Vigadó

Szeged, Stefánia 1.

Időpont:   –

Tim Lothar és a Mojo Workings közös tavaszi turnéjának utolsó állomása a szegedi Hungi Vigadó. Vendég a Rambling Blues Trió!

Ezen az estén egy különleges zenei csemegére számíthat a közönség, hiszen hazánk egyik ismert, élvonalbeli blues csapata, a Mojo Workings, és a Dániából érkező akusztikus gitáros-énekes Tim Lothar Petersen ad közös koncertet. 

Tim Lothar: Tim Lothar, évekig zenélt Amerikában, majd 2006-ban szóló karrierbe kezdett mint akusztikus gitáros-énekes. Azóta jelen van az európai és amerikai blues élmezőnyben, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddig kapott elismerések:

- International Awards of Honour - German Blues Awards 2014

- Semifinalist - International Blues Challenge, Memphis/ Tennessee 2014 & 2015

- Best Danish Blues Album - Danish Music Awards 2009

- Blues Artist of the Year - Copenhagen Blues Festival 2008 

"Timmel, először Tamás játszott együtt egy örömzenélés keretében a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon, ami a nagy sikerre való tekintettel több évre is a fesztivál programjának szerves részévé vált. 2015-ben a zenekar is megismerkedett Tim-mel szintén egy jam session alkalmával, így jött az ötlet, hogy meghívjuk őt egy közös turnéra, amit nagy örömmel fogadott el." 

Mojo Workings:

A Mojo Workings 2011-ben alakult meg Honfi Imre Olivér (ének, elektromos gitárok), Horváth János (ének, akusztikus gitár, stompbox) és Szabó Tamás (ének, harmonikák) alapítótagokkal. A három zenész különböző zenei ízléséből és hátteréből egy különleges trió született, ötvözve a tradicionális blues-, a hatvanas évek beat-, illetve a későbbi korok pop dallamainak világát. Akusztikus hangszerelésüket tovább színesítették három szólamú énekléssel és olyan ritkán látott hangszerek használatával, mint a diddley-bow, a harmonetta, a stompbox vagy a steel-gitár, így alakították ki egyedi, ,,mojo-s" hangzásukat. 2013-ban készítették el bemutatkozó lemezüket Back In The Day címmel, majd egy évvel később a trió kibővült két hazánkban ismert zenésszel Mezőfi István (dob) és Pengő Csaba (nagybőgő) személyében. Tavaly már ebben a felállásban készítették el második, Long Step című albumukat.

Hogy további hangzásokkal kísérletezzenek, a fiúk a turné koncertjeire vendég tubást hívtak Mazura János személyében. 

Rambling Blues Trio

Tagok: Király Vajk (akusztikus- és dobrogitár, ukulele, ének, kazoo) Hrabovszky Tamás (szájharmonika, vokál) Szabó Csaba (ütős hangszerek, mosódeszka). A szegedi együttes frontembere, Király Vajk 1993-ban kezdett el koncertezni szólóban, majd zenész barátaival 1994-ben lépett fel először Rambling Blues néven. Néhány tagcsere után kialakult a jelenlegi felállás, ami 1996 óta stabil és rendíthetetlen, aminek titka a jóbaráti viszonyban, valamint a blues zene és a zenélés szeretetében rejlik.

A zenekar stílusa elsősorban a '20-as, '30-as évek Amerikájának akusztikus népzenéjén alapul, ami ugyanis rendkívül sokrétű: a country blues-tól kezdve a ragtime blues, mississippi vagy delta blues is mind ide tartozik. Minthogy azonban e stílus valójában nem igazán volt ismert hazánkban, céljuknak kiáltották ki, hogy az ország lehető legtöbb részére elmenjenek zenélni, mintegy hiánypótlásként betekintést nyújtva a blues gyökereibe. 

Ossza meg ismerőseivel!