Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi és Csongrád megyei programok

Túróczi Tamás, Sófi-díjas történész utazási élménybeszámolója: Moszkva

SZAB székház

Szeged, Somogyi u. 7.

Időpont:   –

Előadás.

,,- Hová utazol legközelebb?
- Moszkvába.
- Moszkvába? Minek? Mi van ott? 

Azok, akik ismernek és tudják rólam, hogy szeretek utazni, vágyom arra, hogy időről-időre új helyeket ismerjek meg, gyakran felteszik nekem a kérdést, merre visz az utam következőleg. Általában fokozott érdeklődéssel fordulnak a beszámolóim felé, amikor arról mesélek, mi újat, érdekeset és szépet láttam az utazásaim alkalmával, vagy, hogy mi a következő tervem. Legutóbb azonban szinte kizárólag értetlen, lenéző pillantásokat kaptam, amikor közöltem az érdeklődőkkel, hogy a következő kalandom Moszkva lesz... 

Azóta is sokat gondolkodtam a kérdésen. Vajon miért van ez így? Valami rossz történelmi beidegződés ennek az oka, vagy csak egyszerűen egyfajta megmagyarázhatatlan ellenszenv? Miért gondolja úgy az emberek többsége (szomorú, de 10-ből 8 esetben ezt tapasztaltam), hogy tőlünk keletre nincsenek szép dolgok, nincsenek értékelendő dolgok, egyáltalán nincs miért oda menni. 

Erre keresem a választ a következő előadásom alkalmával, s közben - ahogy eddigi is - próbálok mesélni minél több érdekességet és megmutatni minél több szépséget... tőlünk keletre/keletről. Tisztelettel várom kedves közönségemet ezúttal is a már-már szokásos időutazásra." 

Szervezi: SZTE Sófi Alapítvány, Közéleti Kávéház 

Elérhetőség: Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó - e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu 

 

Ossza meg ismerőseivel!