Észak és Dél-India találkozása

Helyszín Szeged, Felső Tisza-Part 2
Telefonszám +36 62 423638
Az Anjali Duó és Virágh Balázs művészeti estje

Különleges élményben lehet részünk Ádász Mariann és Berki Éva, azaz az Anjali Duó táncelőadása, valamint Virágh Balázs Pakhawaj játékos koncertje alkalmával.

A dél-indiai templomi eredetű táncokat színpadra állító Bharatanatyam táncosok az észak-indiai hangszeres hagyományt képviselő Pakhawaj dob, valamint ritmikus kompozíciók és istenekhez szóló imák recitálásának kíséretében is feltűnnek az est folyamán.

Ki ne hallott volna Siváról, az indiai istenségről, akinek tigrisbőr csavarodik a derekára, kígyók lógnak a nyakában, és fürtjei megzabolázatlanul hullanak alá, miközben kozmikus táncát járja? Vagy társáról, a gyönyörű istennőről, Durgáról, aki oroszlánháton lovagol? A táncelőadás során megismerhetjük e szimbólumok mélyebb jelentését, és végignézhetjük, ahogy indiai mítoszok elevenednek meg egy ősi tánc, a Bharatanatyam nyelvén.

A táncosok, Ádász Mariann és Berki Éva tizenhat éve, szinte gyerekként kezdtek el indiai tánccal foglalkozni. Elhivatott magyar és indiai mesterektől tanultak itthon és Indiában. Tudásukat folyamatosan fejlesztik a tánc és az indiai filozófia terén is, és létrehozták az Anjali Tánccsoportot, hogy megpróbálják továbbadni ezt az ősi művészetet.

Az összes észak-indiai dob atyja, a Pakhawaj, Mridang néven is ismert, mely szanszkritul dobot jelent. A Pakhawajot Észak-India legősibb ritmus hangszerének tekintik.

Virágh Balázs India egyik legkiválóbb Pakhawaj mesterének, Pandit Mohan Shyam Sharma-nak tanítványa. Indiai és egyéb utazásai során mesterével, a tradicionális Guru-shisya parampara keretein belül tanulhatott, illetve megtisztelő lehetősége nyílt számos kiváló indiai klasszikus zenésszel kollaborálni, mind Indiában, mind Európában. Több európai országban, illetve Indiában is színpadra lépett, többek között India legnagyobb Dhrupad fesztiválján, a 44. All India Dhrupad Mela-n, Váranasziban. Több okleveles előadást tartott az indiai klasszikus zenéről magyarországi egyetemeken, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Zeneakadémián és a Szegedi Tudományegyetemen. Budapesten megalapította zeneiskoláját, a Ganapati Pakhawaj Iskolát, mely keretein belül terjeszti a Pakhawaj és az indiai klasszikus zene művészetét. Korábbi tanulmányai során Kathak kíséretet és Tabla művészetet tanult a Jaipur Gharana mestere, Pandit Rajesh Gangani kezei alatt. Tapasztalt kísérőzenésze a Dhrupad énekes stílusoknak, mind a Darbhanga, mind a Dagar stílusokban, illetve klasszikus táncoknak is, mint a Kathak és az Odisszi.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Franciaországban nemzeti gyásznapot rendeltek el a koronavírusban elhunyt volt államfő emlékére
Emmanuel Macron francia államfő december 9-re nemzeti gyásznapot rendelt el a 94 éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt elnök tiszteletére.
Varsó elárulta: ezekkel a feltételekkel állnának el a vétótól
Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert.
Több mint 700 ezer forintos büntetést kapott egy álhírterjesztő férfi
Saját oldaláról osztott meg hamis híreket a koronavírus-járványról.
Vadító dekoltázst villantott Tóth Andi, csak kapkodjuk a fejünket
Ha pedig a fotó nem lett volna elég, egy jó hírt is megosztott rajongóival.
Az olasz jobboldal a kormány migrációs politikája ellen tüntetett
A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország parlamenti tagjai „a vállalatok zárva, a kikötők nyitva vannak” feliratú transzparenssel foglalták el az alsóház épülete előtti teret.
Bodón nem múlt semmi, de szegedi vereség Flensburgban
Kétszer felállt háromgólos hátrányból, de a második félidő végzetes volt a MOL-PICK Szeged számára, amely 26–24-es vereséget szenvedett a Flensburg otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 9. fordulójában.