Hallgassa élőben!

Házasság hete 2021

Helyszín Szeged,
Szegeden 13. alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete. A Somogyi-könyvtár 2021-ben online kínálatával csatlakozik a programsorozathoz. Az idén egy 19. század eleji, különleges „szerelmi házasság” dokumentumait tárjuk önök elé, valamint bemutatunk három régi, alkalmi „házassági lapot” is. Könyves ajánlónkkal visszatérünk a jelenbe, és néhány szépirodalmi művet kínálunk az érdeklődőknek a párkapcsolatok témakörében.

A szerelmes főkapitány
Egy 19. század eleji „szerelmi házasság”-ot tárunk az érdeklődők elé – a helyismereti gyűjteményében őrzött dokumentumok segítségével.
A cselekmény megtörtént, szereplői valós személyek. A főhős nem kisebb személy, mint Tary Pál István (1803–1855), a neves szegedi ügyvéd, aki az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc idején a város főkapitánya volt. A hősnő pedig első felesége, Kováts Terka. A könyvtárban őrzött félszáz levél segítségével megidézzük a két fiatal bimbózó kapcsolatát, a családi elvárásokból fakadó félelmeiket, baráti ármányok nyomán hullámzó boldogságukat s vágyukat a beteljesülésre, azaz a házasságra – mindezt Kukkonka Judit könyvtáros kalauzolásában.
Tartsanak velünk egy időutazásra az 1820-as évek Szegedjére, ismerjék meg a két fiatal boldog házassághoz vezető szerelmi történetét!

http://www.sk-szeged.hu/rendezveny/-/content/hazassag-hete-2021-1234630

Kialakult A Dal 2021 döntőjének mezőnye
A Duna Televízióban sugárzott műsorban tíz előadó lépett színpadra, a dalok ismét akusztikus változatban hangzottak el.
Magasabb a Covid-19 miatti halálozási arány, ahol jelentős a túlsúlyosak száma
Vietnamban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya és a világon ott a második legkisebb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány.
Hétfőtől nem tartanak személyes jelenlétet igénylő tárgyalást a bíróságok
A kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás is szünetel.
Magyar szakembert választottak az Európai Kerékpáros Szövetségbe
Az európai szövetség döntése értelmében így Magyarország is képviseltetheti a magyar kerékpársportot az UCI döntéshozatalában.
Megérkeztek az első szlovák betegek Lengyelországba és Németországba
A szlovák kormány tájékoztatása szerint Berlin és Varsó is tíz-tíz kórházi férőhelyet ajánlott fel szlovákiai betegeknek.
Négyszeri hosszabbítás után nyert a Szedeák - Galéria
Semmi nem utalt arra, hogy ilyen meccs lesz a szombat esti Naturtex-SZTE-Szedeák–Kecskemét mérkőzés.