Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Az emberi démonok köztünk élnek

Az emberi démonok köztünk élnek
Színpadon Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje című regénye.
Az emberi értékrend torzulása és a bennünk élő szörnyeteg születése fogad minket a Spirit Színház megdöbbentő, az emberi érzések legmélyére hatoló előadásában január 17-én, a győri Generációk Háza Művelődési Központban.

Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje című regénye kerül színpadra, hogy szembesüljünk a modern kor egyik leghírhedtebb orvosának, a halál angyalaként is emlegetett Josef Rudolf Mengele világával.
 
Perjés János kelti életre az adaptációt.

A Gyurkovics Tamás írása alapján készült monodrámában maga Mengele – akit Perjés János kelt életre az adaptációban – töpreng el az útjáról, az emberi morál kérdéseiről, vall az auschwitzi tetteiről és motivációról, a száműzetéséről, és kitárja felénk „élete bőröndjének" tartalmát. Végül soha nem került bíróság elé.
A darab fő- és egyetlen szereplője így vélekedik: – Mi a környezet felelőssége abban, hogy egy középszerű orvos és nárcisztikusan megrögzött, torz személyiség útja egyenesen, korlátok nélkül vezetett, vezethetett a tömegmészárlásig. Mengele megtestesít egy példát, egy beteg típust, aki bárhol megjelenhet ismét. A potenciális Mengelék köztünk járnak.
 
Gyurkovics Tamás. Fotó: Tassy Márk

Az ország legnagyobb olvasói közösségének szakmai zsűrije szerint Gyurkovics Tamás Josef Mengeléről írt „ikerregénye" lett 2018 egyik legjobb kortárs prózakötete Magyarországon. A regény második kiadása nemrég jelent meg, megyeszerte kapható a nagyobb könyvesboltokban.Gyurkovics Tamás Győrben nőtt fel, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, a családja ma is itt él. Kapcsolata azt követően sem szakadt meg a várossal, hogy az egyetemi évek után Budapesten telepedett le. A korábban miniszterelnöki beszédíróként is dolgozó Gyurkovics többévnyi kutatómunka után írt regényt Josef Mengeléről, az auschwitz-birkenaui haláltábor hírhedt orvosáról.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy baseballmeccsen döntötte el, hogy író lesz - Hetven éves az irodalmi Nobel-díj várományosa, Murakami Haruki

Egy baseballmeccsen döntötte el, hogy író lesz - Hetven éves az irodalmi Nobel-díj várományosa, Murakami Haruki
Ma hetven éves Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. Tovább olvasom