Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

Egymillióért árverezik József Attila ajándékkönyvét

Egymillióért árverezik József Attila ajándékkönyvét
Az elbeszéléskötetet a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja Makón kapta hatodik osztályosként, jó magaviseletéért és szorgalmáért.
Az antikvarium.hu jóvoltából egymillió forintos kikiáltási árról indult licit József Attila egyik, még kisdiákként ajándékba kapott jutalomkönyvére. Beöthy Zsolt Régi nóták című elbeszéléskötetét a könyv címlapján látható, fekete tintaírású ajándékozási bejegyzés szerint a költő még Makón kapta hatodik osztályos gimnazistaként „buzdításul szorgalma és jó magaviselete jutalmául".

A József Attilának dedikált kötetek jóval ritkábban bukkannak fel hazánkban, mint a költő ajánlásával ellátottak, így a most egy magánkönyvtárból előkerült darab valódi szenzációnak számít. Az árverésre bocsátott Régi nóták példány minden kétséget kizáróan 1922. június 29-én valóban József Attila tulajdonába jutott, és a költő egy ideig biztosan birtokolta is azt, így gyakorlatilag az első versei írásához készülődő diák könyvtárának egy darabja került elő.
A költőzseni hatodikban határozta el, hogy eminens tanuló lesz. A kötetet jó magaviseletéért és szorgalmáért kapta Makón.
Fotó: wikipédia/antikvárium.hu


A jutalomkönyv előkerülése azért is különleges, mert a visszaemlékezések szerint József Attila egyébként sem túl nagy házi könyvtára a halála után eltelt évtizedekben szétszóródott, és Tasi József műve, a költő könyvtárát rendszerező 1996-os, József Attila könyvtára és más tanulmányok című katalógusa az elmúlt húsz évben alig bővülhetett újabb darabokkal.
SEKÉLY E KÉJ
József Attila a gimnázium után iratkozott be a szegedi bölcsészkarra, ám a Tiszta szívvel című verse miatt eltanácsolták. Születésnapomra című versében így emlékezett:
Lehettem volna oktató, nem ily töltőtoll koptató szegénylegény. De nem lettem, mert Szegeden eltanácsolt az egyetem fura ura.
József Attila a húszas évek elején a makói gimnáziumban határozta el, hogy javít eredményein, és osztályelső lesz. Terveit siker koronázta, hiszen az 1921/22-es tanév végén kiállított jeles bizonyítványában már csak egyetlen kettes érdemjegye – ami a mai négyes osztályzatnak felel meg – volt, és az is csupán írásbeli dolgozatainak külalakjára.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer Miklós: Ha a stílusnak vannak szabályai, a viselkedésnek még inkább

Schiffer Miklós: Ha a stílusnak vannak szabályai, a viselkedésnek még inkább
A jó modor a legjobb útlevél az életben - vallotta Jean de La Bruyere francia moralista a XVII.… Tovább olvasom