Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Sztálin, Mária Antónia és Marat írásait árverezik

Sztálin, Mária Antónia és Marat írásait árverezik
Kivételes történelmi iratokat - közöttük Sztálin, Mária Antónia és Marat írásait - árverezik el áprilisban Franciaországban az Aristophil cég gyűjteményéből - közölte az Aguttes árverési ház.
A legértékesebb dokumentumok között szerepel egy 1944 májusában keltezett, géppel írt irat Joszif Sztálin kék tintás aláírásával, amelyben a szovjet vezető Szevasztopol orosz nevéről rendelkezett.

Kalapács alá kerül IV. Henrik francia király 1585-ben kelt, sógorához és elődjéhez, III. Henrikhez írt levele, valamint a Mária Antónia királyné által 1790-ben barátnője, Gabrielle de Polastron férjéhez írt levele, amelyben kiemelte: "bátor vagyok, a gyermekeimért és a barátaimért fogom tudni tartani magam". Az eladásra kerülő iratok között van Condorcet márki egyik védőbeszéde a népek jogairól 1791-ből, valamint a leendő forradalmi vezér, Marat egyik regényének kézirata.
Az árverésre vitt művek között van Paul Éluard francia költő 1944-ben írt Nyitott könyv című kötete, Renoir Femme en rose dans un paysage a Cagnes (Nő rózsaszínben cagnes-i tájban) című olajfestménye, egy Matisse-önarcképpel díszített levél és Arthure Rimbaud-nak Paul Verlaine-hez intézett egyik levele.

Az árverés anyaga az Aristophil cég gyűjteményéből származik, amely ellen jelenleg is bonyolult bírósági eljárás folyik.

Mintegy 18 ezer kisbefektető - akiknek az Aristophil azt ígérte, hogy értékes kéziratokba fekteti a pénzüket - azt várja az áprilisi árveréstől, hogy legalább részlegesen kártalanítják. A befektetésre szánt kéziratokat alaposan felülértékelték a piaci árhoz képest, ami többeket csődbe jutatott.
Az Aristophil gyűjteményének értékesítésével négy francia árverési céget bíztak meg: ezek az Aguttes, az Artcurial, a Drouot Estimations és az Ader-Nordmann. A első tizennégy értékesítés - két fordulóban - 26,4 millió euró (8,3 milliárd forint) bevételt hozott 2018-ban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felnőttlélek is éhezik a mesékre

A felnőttlélek is éhezik a mesékre
Bizonyos élethelyzetekben úgy érezzük, már semmi sem segíthet. Ilyenkor jön jól a meseírás, amely a… Tovább olvasom