szeretni is tanít Az állatvédelem Szentesen

2021.09.26. 12:03

Nyílt nap a madár- és vadmentőknél

Nyílt napot tart a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vasárnap 14 órától. A rendezvényen felavatják az új állatsimogatót is. 

Kétszáz kilométeres körzetből fogad rászoruló madarakat és vad emlősöket a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány. Ahogy Nagy Tímea, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, igazán mozgalmas nyár van mögöttük, előfordult, hogy 120 sérült madár érkezett hozzájuk egyetlen na­­pon.

Átlagosan 250 egyedet gondoznak, ami közelít kapacitásuk felső határához. Ez egyébként is a korábban megszokott létszám háromszorosa, az alapítvány fogadja ugyanis a Szegedi Vadasparkba, a térségi nemzeti parkokba bekerült sérülteket. De hozzájuk fordulnak például a Békéscsabán mentett madarakkal és vadállatokkal is. Idén 15 gólya már biztosan náluk telel, négy tartósan sérült, a többiek idei kelésűek, és alkalmatlannak tűntek az elengedésre.

Ősszel hagyományosan tanévnyitót és nyílt napot szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az állatmentés melletti kiemelt tevékenységükre, a pedagógiai szerepvállalásukra. Nagy Tímea szerint a sérült madarak és vadállatok mellett a gyerekeknek is szükségük van rájuk. Mostantól napközis kisdiákokat fogadnak, az állatok megnyugtató kö­­zelsége különösen a tanulási, szociális nehézségekkel, szorongással küzdő gyerekeknek nagy segítség.

A nyílt nap egyben az újonnan kialakított állatsimogató ünnepélyes átadása. Az alapítvány részben gyermekgondozói végzettségű vezetője azt hangsúlyozta, hogy a gyerekeket játszva tanítani hatalmas öröm, különösen a természet és az állatok védelmére. A náluk töltött időben nem csupán is­­meretekkel gazdagodnak, nő a felelősségtudatuk, fejlődik szociális érzékenységük, empátiá­juk. Ezáltal társaikkal és környezetükkel is figyelmesebb és elfogadóbb felnőtté válhatnak.

Az alapítvány szeptember 26-án, vasárnap 14 és 17 óra között tartja nyílt napját. Meghívott vendégek: Szabó Zoltán Ferenc polgármester, a Horváth Mihály Gimnázium diákjai, valamint Bene Sándor és kí­­gyója. Ott lesz a Szent Anna Óvoda Méhecske csoportja is, és csatlakoznak a Kiss Bálint Református Általános Iskola, valamint a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulói.

Címkék#Szentes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában