Sztrádamatrica

2021.09.25. 08:33

Százmilliók maradtak az autósoknál

A Nemzeti Út­­díjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szerint meghaladja a 700 millió forintot az idén be­vezetett pótdíjfizetési könnyítések eredményezte pénzbeli megtakarítás. Az utólagos éves országos e-matrica-vásárlási lehetőség és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az az autós utazóközönség zsebében, de a cég is takarékoskodott a megoldással: csak a felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna.

A pótdíjfizetési könnyítéseket a szaktárca a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról, fő­­utakról szóló rendelete tette lehetővé idén januártól. Az egyik megoldás lényege, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica – a felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő – megvásárlásával „rendezheti” a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét. A másik lehetőségnek köszönhetően pedig a „bliccelések” halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, ami hat darab alap pótdíj összegének felel meg.

A pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer autós élt, a két lehetőség közül az utólagos e-matrica-vásárlás volt a népszerűbb. A pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek és magánszemélyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!