Hódmezővásárhely

2022.01.20. 12:03

Felújítják a városháza homlokzatát

128 évvel ezelőtt, 1894. január 18-án avatták fel a városházát. Az önkormányzat most felújíttatná az északi és a toronyhomlokzatot. A közbeszerzést kiírták, arra február 17-ig jelentkezhetnek a vállalkozók. Talán kevesen tudják, hogy a vásárhelyi önkormányzat épülete Magyarország legnagyobb ilyen jellegű építménye. Az új városháza tervpályázatát 1890-ben írták ki. 

 

A historizáló és eklektikus stílusban épült, neoreneszánsz elemekkel díszített városházát az utókor Ybl Lajos egyik fő remekeként emlegeti. Az ünnepélyes alapkőletételt 1892. április 12-én tartották, 1894. január 18-án pedig egy díszközgyűlésen nyitották meg. A városházát két alkalommal is tűz pusztította, 1970. szeptember 4-én a toronysisak égett le, 1971. március 4-én pe­­dig a tetőszerkezet. 

 

 

A most megpályáztatott mun­ka az északi és az 57 méter magas toronyhomlokzat, a to­­rony körüljárója és vörösréz si­­sakja, illetve a főhomlokzati erkély szerkezeteinek felújítá­sára, pótlására terjed ki. A kivitelezőnek el kell majd végeznie minden, a vakolt homlokzatokkal kapcsolatos munkát, ideértve a tagozatok, az ornamentika helyreállítását, a szerelvények, kiegészítő szerkezetek le- és felszerelését is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!