Rövidhírek

2022.04.28. 11:30

Főként fiatal afgán férfiak érkeznek

Négyszáznál is több határsértőt tartóztattak fel kedden és szerda kora délutánig megyénkben az egyenruhások, akik Ásotthalomnál egy embercsempészt is fogtak. Egyre több migránst állítanak meg megyénkben.

Kiss Anna

282 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke, Mórahalom, Pusztamérges, Szeged-Gyálarét, Szeged, Kübekháza, Ruzsa és Öttömös közigazgatási területén kedden az egyenruhások, akik Bács-Kiskun és Csongrád-­Csanád megyében összesen 480 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben. 

Emellett az Ásotthalom közúti határátkelőhelyen egy szerb embercsempészt is fogtak, akinek az autójában egy ember bújt meg. A megbújt személy bangladesinek vallotta magát, azonban sem személyazonosságát, sem tartózkodása jogszerűségét nem tudta igazolni. A rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el az illegális migránssal szemben, míg a jármű ve­­zetőjét előállították, vele szem­­ben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. 

Szerda hajnalig újabb 133 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom és Öttömös külterületén a járőrök, majd szerda délelőtt további 37 bevándorlót fogtak Ásotthalom és Szeged-Gyálarét külterületén. 

A két nap alatt feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán, pakisztáni, tunéziai, indiai, je­­meni, koszovói, líbiai, palesztin, bangladesi és szomáliai állampolgárnak vallották ma­­gukat, de személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni, így a rendőrök visszakísérték őket a határzárhoz. 

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az adatok évek óta azt bizonyítják, hogy az illegális bevándorlás tavasszal erősödik. A Kossuth rádiónak adott interjúban el­mondta, a számok növekedésé­nek nemcsak a jó idő az oka, hanem az is, hogy a kontinenst most érte el az afganisztáni hullám. Rámutatott: az, ami tavaly nyáron a tálib hatalomátvétellel bekövetkezett, hogy nagyon sokan elkezdtek menekülni Af­­ganisztánból, annak a hatása most kezd lecsapódni. 

Hozzátette, a Balkánon a becs­­lések szerint jelenleg mintegy 20 ezer migráns várakozik. Főként fiatal afgán férfiak ér­keznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!