Rövidhírek

2022.04.11. 11:42

Húsvéti ünnepek is maradék nélkül

A magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel félmillió ember 12 hónapon át jól tudna lakni. Ez a feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de jelentős környezeti probléma is.

A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még valószínűbb, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. 
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja csokorba szedte, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az élelmiszer-­pazarlást. Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat. A habos sütemények mellett hosszan eltarthatókkal, szárazakkal is készüljünk. Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni. 
 

Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró ételeknek legyen elég hely. A hagyományos húsvéti fogások kifejezetten romlandók, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel. Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat! 
 

A húsvéti készülődés jegyében egy rendhagyó felhívással is készül a hivatal, tojásfestő és locsolóversíró pályázatot hirdetnek. A Maradék nélkül program Húsvét zöldítő hímes-rímes című pályázatára a tojásfestés és a krea­tív időtöltés kedvelői alternatív technikákkal készített – például élelmiszer-hulladékokkal színezett – alkotásokkal pályázhatnak, míg a locsolkodók pazarlásmegelőzéssel kapcsolatos rímeket vethetnek az értékes nyereményekért. A műveket április 17-ig várják fénykép, valamint videó formájában, a nyerteseket Facebook-szavazáson választja ki a közönség. A pályázat részletei a maradeknelkul.hu oldalon érhetők el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!