A város rejtett történetei a köztéri alkotásokban

2022.04.27. 14:20

Séta szobortól szoborig Vásárhelyen

Vásárhely emblematikus köztéri alkotásai mentén indul városnéző túra április 30-án, szombaton délelőtt. Hódi Nóra idegenvezető ismét izgalmas történeti áttekintést ígér.

T. Sz.

Hódmezővásárhely– A hétköznapi rohanásban szinte észre sem vesszük közvetlen környezetünket, az utcákon, tereken bennünket körülvevő alkotásokat. Pedig valamennyi szobornak, emlékműnek izgalmas története van – fogalmazta meg Hódi Nóra idegenvezető, aki a szombatra tervezett Séta szobortól szoborig elnevezésű programon kíséri az érdeklődőket Vásárhelyen. A szombaton 10 órakor kezdődő városnéző túrán a Hősök terétől indulva fedezik fel a belváros szobrait, domborműveit. Mint azt az idegenvezető lapunknak elmondta: a Hősök terén a múlt és jelen találkozását tekintik át, majd a Bethlen-gimnázium előtt szinte megbújó alkotásokat érintve haladnak tovább. Hódi Nóra fontosnak tartja, hogy Vásárhely történetét meghatározó emberek emlékét őrző köztéri alkotásokról beszéljen. Felidézi többek között Imre József egykori szemészorvos, vagy a város zenei életétől elválaszthatatlan Czutor Béla, „Béla cigány” emlékét. A muzsikus hajdan az Öreg Sas vendéglőben muzsikált 12 tagú bandája élén. De útba ejtik a Hódi Pál utcai mélygarázs fölötti téren Sándy Gyula építész félalakos szobrát, Nagy Attila alkotását. Sándy Hódmezővásárhelyen több épületet is tervezett, nevéhez fűződik a Tornyai János Múzeum, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, az Újvárosi Református templom vagy a Kaszinó.
A Tourinform-iroda tervezte kétórás városnéző túra útvonala: Hősök tere — Dr. Imre József utca — Zrínyi utca — Kossuth tér — Dr. Rapcsák András út — Andrássy út — Szentháromság templom. Jelentkezni lehet április 28-án, csütörtökön 15 óráig a vásárhelyi Tourinform-irodában az Andrássy út 34. szám alatt, az Emlékpont épületében. Bővebb információ a 06 62/249-350-es telefonszámon, illetve a [email protected] elektronikus levelezési címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!