Négy szarvasmarha tesztje lett pozitív

2022.05.18. 11:37

Gümőkórt mutattak ki a megyénkben

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok egy Csongrád-Csanád megyei szarvas­marha-állományban. Az állattartó telepen március végén elvégzett vizsgálaton négy állat eredménye lett pozitív.

Megjelent a gümőkór Csongrád-Csanád megyében is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állattartó telepen március végén elvégzett vizsgálaton négy állat eredménye lett pozitív. Az eredmények ismeretében a hatóság további vizsgálatokat és – már a gyanú alapján – forgalmi korlátozást rendelt el. 

A pozitív eredményt mutató állatok diagnosztikai vágását követően a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a betegség jelenlétét. Az állomány ismételt vizsgálatát még májusban elvégzik. A járványügyi nyomozásban a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek. 

 Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa nem kerülhetett közfogyasztásra 

– hangsúlyozzák a közleményben. 

Magyarországon minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is vizsgál a gümőkór kórokozójának kimutatása érdekében. 

Magyarország bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány – Nébih által is igazolt – gümőkór-fertőzöttsége miatt. Idén a járványügyi nyomozásnak is köszönhetően két Bács-Kiskun megyei telepen állapították meg a fertőzöttséget. 

Bizonyos esetszám felett a fertőződés veszélyeztetheti a Magyarországon élő szarvas­marha exportjának állat­egészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Hazánk 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!