Rövidhírek

2022.05.21. 17:22

Hatékonyabb az átírás e-bejelentővel

A kormány olyan ingyenes szolgáltatást vezetett be 2022-től, amely nemcsak a közigazgatásban csökkenti az adminisztrációs terheket, hanem a szolgáltatói szektorban is egyszerűbb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé. Az e-bejelentő szolgáltatással minden adatváltozást és közműátírási eljárást egyszerre, ugyanazon a helyen lehet kezelni az e-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen lehet intézni az ország valamennyi kormányablakában. 

Az e-bejelentő szolgáltatás név-, lakcím- és elérhetőségi adatok változása, okmánycserék, valamint például költözésből, bérbeadásból adódó közműátírás esetén elektronikus adatközvetítő a lakossági ügyfelek és a piaci szolgáltatók között. Fontos, hogy az eseti adatváltozás-bejelentés mellett a regisztrált magánszemélyek felhatalmazást adhatnak automatikus bejelentésre is, így az e-bejelentő akár 5 éven át továbbítja az érintettel szerződésben álló szolgáltatóknak, ha valamelyik adat megváltozott. 

Az ügyfelek adatváltozással kapcsolatos bejelentése és a közműátírási folyamat egyablakos úton, gyorsan teljesíthető, kiváltva a külön-külön ügyintézést a szolgáltatóknál. Az eljárások átfutási idejének és költségeinek csökkentésével az ügyfeleknél és a társaságoknál egyaránt jelentősen mérsékelhetők az adminisztratív terhek. 

Folyamatosan bővül az e-bejelentős szolgáltatói kör. Ezzel az ügyfelek évente mintegy 17,5 millió óra adminisztrációt, a szolgáltatók csaknem 12,5 millió munkaórát spórolhatnak meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!