Rövidhírek

2022.05.21. 11:00

Mindszentyre emlékeznek

Szabó Imre

A jövő héten Mindszenty József bíborosra, az 1956-os forradalom egyik ikonikus alakjára emlékeznek Makón egy háromnapos rendezvénysorozattal. A program alighanem legfontosabb eleme a felújított Mindszenty-emlékszoba átadása lesz. 

Mindszenty Józsefnek nem véletlenül van emlékszobája a helyi plébánián: amikor 1948-ban Makón járt, itt szállt meg. Két napot töltött a városban. A Mária-év ünnepségsorozata alkalmából látogatott ide, és korabeli feljegyzések szerint 30 ezres tömeg előtt misézett az egyházi iskola előtti téren. Beszéde történelmi jelentőségű volt, bátor kiállást jelentett az egyházi iskolák államosítása ellen. Zarándokok szinte az egész országból érkeztek erre az eseményre, még jelvényt is készítettek mindegyiküknek. 

A Mindszenty-napok alkalmából csütörtökön délelőtt 10-kor a makói moziban a Fehér vértanú című filmet vetítik. Pénteken délután fél 6-kor kiállítás nyílik meg, amit kerekasztal-beszélgetés követ a József Attila Könyvtárban Mindszenty makói látogatásáról, szombaton délelőtt 10-kor ünnepi szentmisét celebrálnak Mindszenty tiszteletére a belvárosi Szent István Király-­templomban, majd átadják a felújított emlékszobát a plébánián. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!