Rövidhírek

2022.05.17. 13:48

Újraéled májusban a „salátás” búcsú

Évszázados szokást elevenítenek fel a faluban: május 21-én újra megrendezik a „salátás” búcsút, amelyhez egy fesztivált is kapcsoltak. 

„Salátás” vagy „tökös búcsút” már több mint száz évvel ezelőtt is rendeztek Csanyteleken, az elnevezés attól függött, mi érett meg május közepére. A búcsút eleinte a Nepomuki Szent János ünnepét követő vasárnap tartották, majd 1894-től a valódi búcsúnapján ünnepelték. A szokás az évek során elkopott, ezt szeretné most feltámasztani az önkormányzat. 

 Régi tervünk volt a salátás fesztivál és búcsú, már 2020-ban szerettük volna megrendezni, de a járványhelyzet kétszer is közbeszólt 

– kezdte Erhard Gyula polgármester. 

 Kíváncsiak a csanyiak az új rendezvényre, mert ez egy újdonság lesz a faluban. Kicsit megijedtek a salátás főzőversenytől, de lényegében bármit lehet főzni, csak készüljön mellé saláta is, a zsűri azt fogja értékelni 

– tette hozzá a polgármester. 

Mint Erhard Gyula elmondta, a rendezvény a Volentér János tér mellett a templomkertbe is „beköltözik”, valamint a 180 éves Nepomuki Szent János-templomot is egész nap nyitva tartják a látogatók előtt. 

A program nyitányaként a kisteleki Harmónia Egyesület kórusa ad koncertet fél 11-kor a templomban, majd 11 órakor tartják az ünnepi szentmisét, déltől a főzőverseny kezdődik, 4 órától pedig a Molnár Dixieland Band lép fel. Emellett a gyerekeket is várják az egész napos kísérőrendezvények. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!